Na hlavný obsah

P. Žiga: SNP nepatrí žiadnej politickej strane. Na oslavy prišla koalícia aj opozícia

Mier podľa neho prestáva byť samozrejmosťou.

P. Žiga: SNP nepatrí žiadnej politickej strane. Na oslavy prišla koalícia aj opozícia
Zľava v popredí: Tibor Gašpar (Smer-SD), Peter Žiga (Hlas-SD) a Michal Šimečka (PS) počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti osláv 80. výročia SNP. Foto: SITA/Jakub Julény

V Slovenskom národnom povstaní (SNP) sú korene budúcej samostatnosti a modernej Slovenskej republiky. V príhovore počas osláv 80. výročia SNP to povedal podpredseda Národnej rady SR poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD).

Upriamil pozornosť aj na to, že odkaz Povstania si prišla do Banskej Bystrice pripomenúť celá politická scéna, nielen koalícia, ale aj opozícia. „Je to príklad, že napriek tvrdým politickým súbojom nás táto téma spája. Je za ňou hrdosť na Slovensko a na našich predkov,“ zdôraznil.

Svoje právo stáť na strane víťazov si podľa Žigu vybojovali Slováci vlastným hrdinstvom a odvahou bojovať v mene dobra so zbraňou v ruke proti obrovskej presile. „Slováci ukázali, že sú malý, ale statočný národ,“ podotkol s tým, že v ťažkých chvíľach sa vedia zjednotiť.

Poukázal tiež na to, že mnohí povstalci išli bojovať do Povstania preto, aby podporili slovenskú štátnosť bez „ťažkej čižmy nacistického Nemecka“.

Zdôraznil, že SNP nepatrí žiadnej politickej strane. „Faktom je, že v Povstaní sa na stranu Slovákov postavili plnou silou najmä Sovieti, Francúzi, Američania, Briti a ďalší. Ale najmä to bolo 60-tisíc vojakov slovenskej armády a 18-tisíc našich partizánov,“ podčiarkol.

Udržanie povstaleckého územia v tyle sovietsko-nemeckého frontu a rozsah povstania, boli podľa Žigu v Európe nevídané.

Po 80 rokoch mier opäť prestáva byť podľa neho samozrejmosťou. „Okolitý svet už nie je bezpečný ako desaťročia predtým. Sloboda začína byť opäť vzácnou komoditou. Nedovoľme, aby sa zlo zasa šírilo a účelovo delilo ľudí na tých dobrých a správnych, na zlých a neslušných,“ podotkol s tým, že na konci tejto cesty je vždy nejaká Kremnička alebo Terezín.

„Slovensko je malý štát. Stojme preto pevne a hľadajme najmä veci, ktoré nás spájajú a na ktoré môžeme byť právom hrdí. SNP k nim zaslúžene patrí,“ uzavrel Žiga.

Šutaj Eštok: SNP spojilo slovenský národ

Slovenské národné povstanie (SNP) spojilo pred 80 rokmi slovenský národ. Je ukážkou našej svetlej histórie. Predseda koaličnej strany Hlas-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok to uviedol na sociálnej sieti.

„Slovenský národ sa v SNP vymedzil voči fašizmu, dokázal sa spojiť a dal jasný odkaz, kam patrí. Aj vďaka SNP sme sa stali rešpektovanou krajinou v očiach našich partnerov. Svet sa na nás pozeral s úctou,“ zdôraznil.

Hoci mali vtedajší komunisti a demokrati rozdielne názory, dokázali podľa Šutaja Eštoka ťahať za jeden koniec povrazu. „Želám si, aby toto výročie bolo pre nás rovnakou príležitosťou aj dnes. Spojiť sa v zásadných veciach, napriek politickým preferenciám vidieť na prvom mieste Slovensko, jeho budúcnosť a záujmy,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko