Na hlavný obsah

Pacientom, ktorí potrebujú novú obličku, môže pomôcť moderná technológia. Vyskúšali ju v košickej nemocnici

Predlžuje životnosť obličky po odobratí z tela darcu.

Pacientom, ktorí potrebujú novú obličku, môže pomôcť moderná technológia. Vyskúšali ju v košickej nemocnici
Moderná technológia na uchovávanie obličiek. Foto: STVR

Moderná technológia predlžuje životnosť obličky po odobratí z tela darcu. Špeciálny prístroj prvýkrát na Slovensku využili v košickej univerzitnej nemocnici. Mimo tela predlžuje čas, dokedy obličky možno transplantovať z pôvodných 24 na 48 hodín.

Na transplantáciu obličky podľa štatistík Národnej transplantačnej organizácie v súčasnosti čaká na Slovensku viac ako 280 ľudí. Pomôcť im môže moderná technológia.

“Mechanická perfúzia predstavuje najmodernejší spôsob uchovania orgánov pred transplantáciou. Spočíva v preplachovaní orgánu celulárnym perfúznym roztokom. Využívame hypotermickú mechanickú perfúziu. To znamená, že roztok, ktorý prúdi obličkou, má približne štyri až desať stupňov Celzia,” uviedol lekár David Adandedjan.

O modernej technológii informovala v Správach redaktorka Miriam Palková:

“Vďaka tomuto prístroju sme schopní zvýšiť pull odobratých obličiek od takzvaných marginálnych alebo hraničných darcov. A tým vlastne zvýšiť počet transplantácií a skrátiť čas čakania na čakacej listine na transplantáciu obličky,” priblížil primár Transplantačného oddelenia Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Igor Gaľa.

Štandardne by sa mala oblička po vybratí z tela darcu transplantovať najneskôr do 24 hodín, vďaka modernej technológii sa jej životnosť predĺži až na dva dni.

“Tento čas vieme využiť pri komplikovaných príjemcoch teda pacientoch, ktorí majú byť transplantovaní. Možno u pacientov, ktorí boli retransplantovaní a ktorí si vyžadujú zdĺhavejšiu prípravu pred transplantáciou,” doplnil Gaľa.

“Na Slovensku sa ročne transplantuje cirka 160-170 transplantácií obličky v štyroch transplantačných centrách od živých aj mŕtvych darcov. V rámci nášho centra je to cirka tretina,” ozrejmil riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa.

Prístroj môže pomôcť aj pri prevoze orgánov na väčšie vzdialenosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny