Na hlavný obsah

Parkovanie regulujú už aj menšie mestá, poplatky sa ľuďom nepáčia. Aké budú ceny v jednej z týchto samospráv?

V Dubnici nad Váhom bude politika platiť od septembra.

Parkovanie regulujú už aj menšie mestá, poplatky sa ľuďom nepáčia. Aké budú ceny v jednej z týchto samospráv?
Parkovanie bude po novom regulovať aj Dubnica nad Váhom či iné menšie mestá.

Po krajských mestách zavádzajú regulované parkovanie postupne aj menšie samosprávy. Od septembra tak urobia aj v Dubnici nad Váhom.

Mnohým obyvateľom sa však tento krok nepozdáva a preto podpisujú petíciu. Ľudia, ktorí sú ochotní si priplatiť, zase žiadajú garanciu, že budú mať pred svojim domom parkovacie miesto.

Regulácii parkovania v Dubnici nad Váhom a v Bánovciach nad Bebravou sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Dominika Kusá:

Ku každodenne vyťaženým parkoviskám si dala Dubnica nad Váhom vypracovať analýzu. „Vyplynulo, že v Dubnici nad Váhom parkuje každodenne viac ako 15-tisíc vozidiel. Menej ako polovica patrí rezidentom,“ informoval hovorca mesta Ľubomír Bobák.

Situáciu sa rozhodlo mesto riešiť spoplatnením. Od septembra tu ľudia zaplatia za hodinu parkovania 60 centov. Obyvatelia sa dlhodobo sťažujú na nedostatok parkovacích miest.

Aké budú poplatky?

Pani Ivana Ďurišová s partnerom po novom za dve autá zaplatia 700 eur. „Ja mám trenčianske EČV, bývam v tomto paneláku šesť rokov, 350 eur je strašne veľa ročne. Jedno mám ja, jedno má partner, 700 eur je strašne veľa,“ skonštatovala.

Mesto argumentuje zvýhodnením domácich. „Prvé vozidlo, na ktoré si bude chcieť obyvateľ Dubnice nad Váhom zakúpiť rezidentskú kartu, bude spoplatnené sumou 39 eur ročne. Druhé auto 150 eur,“ pokračoval Bobák.

Obyvatelia Okružnej ulice upozorňujú, že tu pribudli len tri vyznačené miesta. Ľudia sú ochotní si zaplatiť, no chcú mať potom aj istotu, že zaparkujú.

„Mesto má v tejto chvíli pripravený projekt na vybudovanie viac ako 50 parkovacích miest pred bytovými domami na Okružnej ulici. Sme v štádiu povoľovacích procesov,“ uviedol Ľubomír Bobák.

Novinka aj v Bánovciach nad Bebravou

Reguláciu parkovania pripravujú aj v Bánovciach nad Bebravou. „Dnes sa nachádzame v stave, že sa nám podarilo vysúťažiť realizátora projektu. Tým pádom by sme mohli budúci rok pristúpiť k parkovacím zónam,“ dodal primátor mesta Bánovce nad Bebravou Róbert Gašparík.

Keďže ide o citlivú tému, plánujú k tomu, rovnako ako v Dubnici nad Váhom, zorganizovať verejné diskusie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika