Na hlavný obsah

Prvé mená v Rade STVR: Podľa opozície ide o ľudí s pochybnou minulosťou. Kto sedel vo výberovej komisii, nie je známe

Koalícia nominácie obraňuje.

Prvé mená v Rade STVR: Podľa opozície ide o ľudí s pochybnou minulosťou. Kto sedel vo výberovej komisii, nie je známe
Výšková budova televízie RTVS. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Členmi Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) sa stali Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Lukáš Machala a Jarmila Mikušová. Vo štvrtok 1. augusta ich vymenovala ministerka Martina Šimkovičová (nom. SNS).

Prezident Peter Pellegrini pri podpisovaní zákona vyjadril nádej, že príslušné ministerstvá a parlament zveria tieto posty takým osobnostiam, za ktorých sa občania nebudú musieť hanbiť. Opozícia tvrdí, že práve opak sa stal. Hlava štátu sa k vymenovaným členom nevyjadrila. Rezort detaily o výberovom konaní a členoch výberovej komisie neposkytol.

Reakciám na zloženie vznikajúcej Rady STVR sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Anna Lačoková:

„Žiadnej inštitúcii nepomôže ani ten najlepší zákon, ak zodpovednosť za ňu bude zverená nesprávnym ľuďom,“ takto sa po podpísaní zákona o STVR vyjadril prezident Peter Pellegrini. Podľa opozície sa však členstvo v Rade dostalo práve takýmto ľuďom.

Zora Jaurová (Progresívne Slovensko) konštatuje, že vládna koalícia si nahrubo zmenila zákon, aby si na nové teplé miestečká mohla dosadiť svojich ľudí.

Podľa šéfa strany SaS Branislava Grohlinga je zase vymenovanie politikov alebo ľudí s kontroverznou minulosťou do orgánov novej verejnoprávnej televízie bez verejného vypočutia je neakceptovateľné.

„Ak by išlo vláde o vytvorenie dôveryhodnej verejnoprávnej inštitúcie, nevymenovala by do rady STVR politicky aktívnych ľudí a ľudí s pochybnou minulosťou na základe neverejného výberového konania,“ myslí si šéf liberálov.

Koalícia odpovedá

Dušan Jarjabek zo Smeru-SD považuje takéto vyjadrenia opozície za nekorektné. „Vôbec dovoliť si niekoho spochybňovať bez toho, aby sme poznali jeho prácu, bez toho, aby sme poznali to, ako sa bude chovať v týchto pozíciách v rámci nového zákona, je krajne nekorektné a politicky perverzné,“ uviedol.

Ľubica Laššákova z Hlasu-SD zase hovorí, že ministerka kultúry si za svoje nominácie nesie politickú zodpovednosť.

Vymenovaný Lukáš Machala zastáva post generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry SR. Známy je aj tým, že napríklad spochybňoval, že Zem je guľatá. Peter Benčurík je bývalým hovorcom finančnej skupiny Slavie Capital. Jozef Krošlák je bývalým hovorcom Vladimíra Mečiara a Jarmila Mikušová už predtým pôsobila v Rade RTVS. 

„Päťčlenná hodnotiaca komisia zasadala 24. júla a vypočula 19 kandidátov, ktorí splnili formálne požiadavky zúčastnili sa na osobnom pohovore. Ministerka vybrala za rezort kultúry troch kandidátov na základe odporúčania komisie. Štvrtého člena vymenovala na návrh ministra financií,“ priblížila Tatiana Kurucová z odboru komunikácie ministerstva.

Kto bol vo výberovej komisii, nie je známe. Zvyšných piatich členov Rady zvolia poslanci na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Nominácie možno predkladať do 9. augusta. Z tých, ktorí splnia všetky náležitosti kandidatúry, budú poslanci voliť na septembrovej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál