Na hlavný obsah

Pellegrini vytkol opozícii spôsob, akým vyzýva na stretnutie. Koalícia im štandardné kroky marila, pripomína politológ

Politológ Marián Sekerák neočakáva od stretnutia záväzné stanoviská.

Pellegrini vytkol opozícii spôsob, akým vyzýva na stretnutie. Koalícia im štandardné kroky marila, pripomína politológ
Na snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prezident Peter Pellegrini sa k aktuálnym témam stretne postupne s premiérom Robertom Ficom, ministrami aj lídrami politických strán vrátane opozičných. Deklaroval to v reakcii na pondelkové (12. 8.) vyjadrenia opozície.

Zároveň poukázal na to, že namiesto výziev cez tlačové konferencie by mali opozičné strany využiť štandardné nástroje. Politológ Marián Sekerák pripomína, že opozícia sa o to pokúšala, marila im to však koalícia.

Pellegrini deklaroval, že pozorne sleduje politické dianie a jeho konkrétne kroky vždy sledujú záujmy a potreby ľudí na Slovensku.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Mariánom Sekerákom, ktorý zhodnotil postupy opozície i prezidenta Petra Pellegriniho v relácii Aktuálne :24:

„V prípade opozičných parlamentných strán ide predovšetkým o využitie jednej z tých politických možností, ako deklarovať občanom, že majú záujem adekvátnym spôsobom pristupovať k témam, ktoré sa v poslednom čase udiali a adekvátne ich svojim voličom aj komunikovať,“ uviedol Marián Sekerák.

Sekerák od stretnutia neočakáva oficiálne záväzné stanovisko a predpokladá, že pôjde len o žiadosť opozície o súčinnosť prezidenta. „Výsledok bude skôr mediálny a marketingový, než praktický,“ zhodnotil.

Politológ považuje za zaujímavé Pellegriniho tvrdenie, že by mali opoziční politici využívať štandardné nástroje namiesto výziev prostredníctvom tlačových konferencií.

„Opozičné politické strany tieto mechanizmy samozrejme aktívne využívajú. Ale keď si urobíme stručnú rešerš tých aktivít, tak sa dozvieme, že v posledných mesiacoch sa opozičné strany viackrát pokúšali zvolať mimoriadne zasadnutia rôznych výborov NR SR, ale tie neboli uznášaniaschopné, lebo sa poslanci nedostavili,“ pripomenul Sekerák.

Dodal, že je náročné vykonávať kontrolné mechanizmy, ak koalícia znemožňuje ich konanie. „Tu si myslím, že kancelária prezidenta by mala intenzívnejšie sledovať reálny vývoj v parlamente,“ myslí si.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko