Na hlavný obsah

Petícia za odstúpenie Martiny Šimkovičovej je opäť na polícii. Jej iniciátorka znova vypovedala

Rezort kultúry podal trestné oznámenie za petíciu už v januári.

Petícia za odstúpenie Martiny Šimkovičovej je opäť na polícii. Jej iniciátorka znova vypovedala
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová Foto: TASR/Martin Baumann

Výzva na odstúpenie ministerky kultúry, pod ktorú sa podpísalo takmer 190-tisíc ľudí, je opäť na polícii. Ministerstvo kultúry podalo sťažnosť proti uzneseniu, ktorým prokuratúra odmietla trestné oznámenie rezortu ako nedôvodné. Prípad vrátila poverenému vyšetrovateľovi.

Polícia koncom júla predvolala na výsluch jednu z iniciátoriek výzvy na odstúpenie ministerky kultúry Ilonu Németh. Vyšetrovatelia sa jej pýtali na zbieranie podpisov a ich kontrolu.

Prečo je petícia za odstúpenie Martiny Šimkovičovej opäť na polícii zisťovala v Správach redaktorka Andrea Šeligová:

„Ja som informovala o úplne známych veciach a vyslovila som aj to, že vyjadriť svoj názor všetci máme. To je úplne základné právo. Na výsluchu sme sa dozvedeli, že to je na podnet ministerstva kultúry,“ ozrejmila výtvarníčka a inciátorka výzvy Ilona Németh.

Ministerstvo kultúry podalo v januári trestné oznámenie pre podozrenie, že výzva bola zmanipulovaná a podpisy falošné. Vyšetrovanie podľa bratislavskej krajskej prokuratúry tieto skutočnosti nepotvrdilo a preto ho po dvoch mesiacoch zastavila.

V stanovisku vtedy uviedla, že na začatie trestného stíhania polícia nevidí dôvod. Výtvarníčka už preto celý prípad považovala za uzavretý. Nové predvolanie na výsluch ju zaskočilo.

„Vždy si vyjadrujem svoj názor a nemyslela som si, že sa vrátime k tomu obdobiu, keď môže prichádzať k takýmto predvolaniam, keď vyslovíte svoj nesúhlas so súčasnou vládou,“ podotkla Németh.

Polícia vykonáva potrebné úkony

Dôvodom opätovného predvolania je sťažnosť ministerstva kultúry voči pôvodnému rozhodnutiu o odmietnutí trestného oznámenia. Ministerstva kultúry sme sa pýtali na dôvod podania sťažnosti.

„Na základe uvedených skutočností orgány činné v trestnom konaní pokračujú v trestnom stíhaní a zisťujú relevantné skutočnosti významné pre trestné konanie. Ak bola pani Ilona Németh vypočutá, ide o štandardný procesný úkon trestného práva, ktorý je povinná rešpektovať,“ informovalo v písomnom stanovisku ministerstvo kultúry.

„Vami uvedenou vecou sa v súčasnosti zaoberá príslušný útvar Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I, pričom v tejto súvislosti sú vykonávané potrebné úkony s cieľom náležitého objasnenia,“ uviedla bratislavská krajská polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko