Na hlavný obsah

Petra Flach sa oficiálne stala novou riaditeľkou Bibiany. Na výberovom konaní bola ako jediná

Výberové konanie niektorí považujú za netransparentné.

Petra Flach sa oficiálne stala novou riaditeľkou Bibiany. Na výberovom konaní bola ako jediná
Šéfka Bibiany Petra Flach. Foto: STVR

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) vo štvrtok (1. 8.) vymenovala Petru Flach za riaditeľku Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana. Ako jediná bola na výberovom konaní.

Na odvolanie predchádzajúcej riaditeľky reagovali z Bibiany aj otvoreným listom. Zamestnanci v ňom vtedy vyjadrili obavy z ohrozenia dlho budovaného kreditu Bibiany.

Ministerstvo kultúry vyberalo nové vedenie Bibiany ešte 19. júla. „Prihlásili sa do neho dve kandidátky a obe splnili všetky kritériá. Na samotné výberové konanie sa však dostavila iba jedna z kandidátok,“ priblížila riaditeľka odboru komunikácie ministerstva kultúry Petra Bačinská.

„Tak ako všetci mali možnosť a majú teda plné ústa zachraňovaním Bibiany, tak ja som tak urobila a projekt som predstavila. Tak som rada, že projekt bol vyhodnotený ako vhodný. Čo je pre mňa v tejto chvíli najdôležitejšie, je nadväzovať dialóg s deťmi,“ uviedla riaditeľka Bibiany Petra Flach.

Voľbe novej riaditeľky Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana sa v reportáži v relácii Správy venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

Petra Flach viedla Bibianu od marca tohto roka po tom, čo Šimkovičová odvolala vtedajšiu riaditeľku Zuzanu Liptákovú. Niektorí zamestnanci aj časť kultúrnej obce vtedy s krokmi rezortu kultúry nesúhlasili a organizovali pred budovou Bibiany protesty. Teraz kritizujú aj priebeh výberového konania.

„V platforme považujeme výberové konanie na riaditeľku Bibiany za maximálne netransparentné. Nepoznáme členov výberovej komisie, nepoznáme všetkých uchádzačov a kritériá na daný post sa zmenili tak, aby to vyhovovalo práve tejto kandidátke,“ povedal len koordinačného tímu platformy Otvorená kultúra! Andrej Gregorčok.

„Musím povedať, že odkedy nastúpila, tak vkladá do stabilizácie a nastavenia fungovania inštitúcie všetko svoje úsilie. S pomocou zamestnancov Bibiany, ktorí milujú túto prácu pre deti, sa jej postupne darí. A preto som sa ja vrátila do tejto inštitúcie,“ uviedla PR manažérka Natália Cehláriková.

Petra Flach chce Bibianu odpolitizovať. „Je to dom umenia pre deti a nie dom politiky. Cieľom je, aby Bibiana bola medzinárodným domom, nielen vo svojom názve, ale teda vo svete,“ dodala.

Aktuálne Bibiana ponúka niekoľko výstav, ako Nebojím sa strachu, Ilustrácie do kuchárskej knihy pre fantastické bytosti či Laboratórium farieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko