Na hlavný obsah

Plyn od nového roka zdražie. Ak štát nezasiahne, pocítia to tí, ktorí ním kúria a ohrievajú vodu, tvrdí analytik

Rezort hospodárstva už pracuje na schéme pomoci.

Plyn od nového roka zdražie. Ak štát nezasiahne, pocítia to tí, ktorí ním kúria a ohrievajú vodu, tvrdí analytik
Za plyn si v budúcom roku priplatíme. Foto: STVR

Plyn bude od nového roku drahší. Jeho cena narastie z 25 na 37 eur za megawatthodinu. Je to cena za plyn ako komoditu bez ďalších regulovaných poplatkov, najmä distribučných. Analytik hovorí, že bez zásahu štátu si priplatia najmä tí, ktorí používajú plyn na ohrev vody a na kúrenie. Ministerstvo hospodárstva už pracuje na schéme adresnej pomoci pre domácnosti.

Pri nastavení budúcoročnej ceny plynu vychádza Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) z diania na trhu s plynom od októbra 2023 do júna tohto roka.

„V cenách, ktoré domácnosti aktuálne platia za plyn je obsiahnutý plyn ako komodita za 25 eur za megawathodinu. Do výpočtu budúcoročných regulovaných cien vstupuje plyn s cenou 37 eur za megawathodinu. To znamená, že tá hlavná zložka, tá komoditná ceny plynu stúpne o polovicu,“ priblížil analytik energie-portal.sk Radovan Potočár.

Zdražovaniu plynu od roku 2025 sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Monika Maťová:

Cena bez regulovaných poplatkov

Radovan Potočár upozorňuje, že je to cena bez distribučných a ďalších regulovaných poplatkov, ktoré do ceny plynu vstupujú.

„Nevieme ešte s istotou, ako ÚRSO tieto poplatky nastaví, ale bez ohľadu na to, už dnes vidíme, že komoditná časť ceny, hlavná zložka koncovej ceny, stúpne o polovicu. A teda od budúceho roka nevyhnutne regulované ceny plynu oproti súčasnej úrovni reálne účtovaných cien poletia nahor,“ pokračoval Potočár.

„Pred finálnym ukončením cenových konaní však úrad nebude zverejňovať ani komentovať žiadne konkrétne čísla,“ uviedol v stanovisku hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

„Finálny nárast v cenách bude na úrovni približne jednej tretiny. Pri varení sa spotrebuje málo plynu, tam to zdraženie bude menej výrazné. Domácnosti, ktoré používajú plyn na ohrev vody a na kúrenie majú väčšiu spotrebu plynu. Preto je pre ne výkyv v cene plynu podstatnejší,“ vysvetlil Potočár.

„Problémom je, že veľký podiel občanov sa dostane do neriešiteľnej situácie, nebude vedieť, či si má platiť energie alebo životné náklady alebo nájom,“ skonštatoval sociálno-ekonomický analytik Ján Košč.

Ministerstvo hospodárstva odkazuje, že situáciu s cenou plynu nenechá na náhodu a pripravuje kompenzačné opatrenia.

„Rezort hospodárstva preferuje adresnú pomoc pre domácnosti, ktoré to najviac potrebujú. Kritériá tejto pomoci ešte sú predmetom modelovania,“ informoval riaditeľ tlačového odboru na ministerstve hospodárstva Peter Podstupka. Zdôraznil, že výška pomoci bude závisieť od možností štátneho rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika