Na hlavný obsah

Po stretnutí premiérov Bieloruska a Číny plánujú krajiny posilniť spoluprácu v obchode aj bezpečnosti

Čínsky premiér predtým navštívil Rusko.

Po stretnutí premiérov Bieloruska a Číny plánujú krajiny posilniť spoluprácu v obchode aj bezpečnosti
Čínskeho premiéra Li Čchianga víta bieloruský premiér Roman Golovčenko po prílete na letisko v Minsku. Foto: ČTK/Profimedia

Čína a Bielorusko sa dohodli na prehĺbení spolupráce v obchode, bezpečnosti, energetike alebo finančníctve. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia vydaného po stretnutí bieloruského premiéra Romana Golovčenka s jeho čínskym náprotivkom Li Čchiangom. Agentúra Reuters píše, že vyhlásenie bolo zverejnené v piatok (23. 8), hoci sa premiéri zišli už vo štvrtok.

Obe krajiny tiež s cieľom znížiť náklady chcú spoločne zlepšovať priemyselné dodávateľské reťazce a podmienky pre obchod.

Bielorusko plánuje posilniť spoluprácu s juhočínskym regiónom, do ktorého patria špeciálne administratívne oblasti Hongkong a Macao a deväť veľkomiest, vrátane Kuang-tungu alebo Šen-čenu.

Podľa čínskeho denníka China Daily bolo Bielorusko jednou z prvých krajín, ktoré reagovali na čínsky program pre investície do infraštruktúry nazvaný Nový hodvábny chodník.

Podľa čínskeho premiéra Lia boli vzťahy v posledných 32 rokoch „ožívajúce“ napriek meniacim sa okolnostiam v medzinárodných vzťahoch. Čína je druhým najväčším bieloruským obchodným partnerom a jeho kľúčovým obchodným partnerom v Ázii.

Čínsky premiér prišiel do Bieloruska z Ruska, kde sa zišiel ako so svojím ruským náprotivkom Michailom Mišustinom, tak aj s prezidentom Vladimirom Putinom.

Bielorusko je významným spojencom Ruska a poskytlo mu svoje územie pre inváziu na Ukrajinu. Jeho líder Alexander Lukašenko minulý rok dvakrát navštívil Čínu. Tento rok v júli sa Bielorusko stalo členom Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktorá zahŕňa aj Čínu, Indiu či Rusko.

Nedávno bieloruská a ruská armáda usporiadali spoločné cvičenie blízko hraníc s Poľskom, ktoré je členom NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet