Na hlavný obsah

Po zmene dopravy sa obyvateľom jednej z ulíc v Trnave trasú domy. Z miesta chcú obytnú zónu

Radnica množstvo áut, ktoré po ceste prejdú, považuje za bežné.

Po zmene dopravy sa obyvateľom jednej z ulíc v Trnave trasú domy. Z miesta chcú obytnú zónu
Autobus prechádza Leteckou ulicou v Trnave. Foto: STVR

Obyvatelia Leteckej ulice v Trnave adresovali radnici sťažnosť, v ktorej žiadajú presmerovanie autobusov mestskej dopravy a zníženie rýchlosti pre ostatné autá. Upozorňujú, že po zjednosmernení cesty pribudli na nej stovky áut a prejazd linky MHD im spôsobuje otrasy v domoch.

Marián Barcaj býva na Leteckej ulici v Trnave desiatky rokov. Hovorí, že do 15. mája, kým ju nezjednosmernili a kým ňou nezačali jazdiť autobusy mestskej dopravy, mal pokojný život. Teraz sa sťažuje na otrasy v dome, má praskliny v dlažbe aj v stenách.

Situácii na Leteckej ulici v Trnave sa v Správach venoval redaktor Miroslav Lyko:

„Ráno, keď ide autobus, to je šupa jak hrom. Tak to je 16 ton a to voľačo spraví,“ opísal Barcaj. Miestni obyvatelia hovoria, že ulica na takúto záťaž nie je stavaná.

Na mestský úrad napísali sťažnosť. Žiadajú v nej presmerovanie linky MHD a osadenie značky „obytná zóna“. „Mesto, pokiaľ chce veci riešiť, tak nemôže ich riešiť tak, že ich rieši bez kontaktu s ľuďmi,“ upozornil obyvateľ Leteckej ulice v Trnave.

Radnica na Leteckej ulici hustejšiu dopravu eviduje, no podľa nej je to ešte stále bežné množstvo áut. Vysvetľuje, že k zjednosmerneniu niektorých ulíc pristúpila pre reguláciu parkovania.

„Z toho jedna z ulíc bola aj tá, cez ktorú pôvodne prechádzala mestská autobusová doprava. Tá sa teraz musí vrátiť do systému práve cez Leteckú ulicu,“ ozrejmila Nikoleta Bednáriková z odboru komunikácie na Mestskom úrade v Trnave.

Mesto s mnohými podnetmi súhlasí

Sťažnosť obyvateľov má sedem bodov, mesto sa nestotožnilo s návrhom vyznačenia parkovania na chodníkoch a so zákazom prejazdu Leteckou ulicou. S ostatnými podnetmi súhlasí.

„Či už je to zníženie rýchlosti alebo inštalácia retardérov, spomaľovačov alebo prípadne budovanie obytnej zóny. V budúcnosti sa plánuje znížiť prejazd a rokujeme aj o zmene trasovania mestskej autobusovej dopravy,“ uviedla Bednáriková.

„Mesto síce sľubuje obyvateľom Leteckej, že autobusová doprava pôjde inými smermi, len stále zatiaľ nepovedali, kedy,“ reagoval člen výboru mestskej časti Trnava-Sever Tomáš Köppl.

Iniciátori sťažnosti si na ďalší postup dali vypracovať právnu analýzu. Nevylučujú, že sa budú brániť na súde a protestovať blokovaním dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny