Na hlavný obsah

Podľa Andreja Danka sa v koalícii diskutuje o vyššej DPH. Rezort financií zatiaľ mlčí

Vyššie DPH by mohlo zvýšiť ceny potravín, obáva sa opozícia.

Podľa Andreja Danka sa v koalícii diskutuje o vyššej DPH. Rezort financií zatiaľ mlčí
Na snímke vľavo podpredseda NRSR Andrej Danko (SNS) a vpravo Rudolf Huliak (SNS). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyššia DPH ako jedno z konsolidačných opatrení. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že sa nachádza medzi návrhmi na šetrenie, o ktorých sa v koalícii debatuje.

Ministerstvo financií zatiaľ mlčí. Proti vyššej DPH sa okrem národniarov stavia dlhodobo aj premiér. Z koalície sa však ozývajú hlasy, ktoré si podobný krok vedia predstaviť. Podľa nich by vyššia DPH nemala zásadnejší dosah na cenu tovarov, keďže inflácia klesá. Opozícia naopak tvrdí, že šetrenie nemôže ísť na úkor peňaženiek ľudí, ani hospodárskeho rastu.

Zvýšenie DPH, ktoré by mohlo priniesť do štátneho rozpočtu stovky miliónov eur, je podľa lídra národniarov Andreja Danka na stole. Návrh sa má nachádzať medzi diskutovanými konsolidačnými opatreniami.

Tie pripravuje minister financií, ktorý ich musí namixovať tak, aby Slovensko ušetrilo v budúcom roku takmer jeden a pol miliardy eur. Financmajster zatiaľ predstavil len časť z nich, napríklad daň zo sladených nápojov. Koalícia však vyššiu DPH dlhodobo odmieta.

„Ja som odporcom zvyšovania DPH a musíme nájsť, ak máme konsolidovať, iné možnosti, ako sa postaviť ku konsolidácii verejných financií,“ vyhlásil ešte v apríli 2024 premiér Robert Fico (Smer-SD).

To, či sa nachádza zvýšenie DPH medzi konsolidačnými opatreniami, ministerstvo financií zatiaľ nepotvrdilo. Na naše otázky do uzávierky nereagovalo a o šetriacom balíku dlhodobo mlčí.

Opozícia sa obáva zvyšovania cien potravín

Bližšie informácie nemá ani šéf finančného výboru za Hlas-SD Ján Blcháč. Podľa neho však príde návrh konsolidačného balíka čoskoro. Osobne je presvedčený, že prípadná vyššia DPH by nemusela ovplyvniť ceny, keďže inflácia je dlhodobo na ústupe.

„Ide o to, že aký mix konsolidačných opatrení bude predložený. Pokiaľ tam bude aj zvýšené DPH, ja nebudem proti, pretože je to jedna z reálnych možností,“ uviedol Blcháč.

Opozícia predpokladá, že v koalícii sa stále hľadá dohoda na výslednom konsolidačnom balíku a jeho súčasťou je zrejme aj úprava DPH. Podľa Štefana Kišša z Progresívneho Slovenska by však jej zvýšenie prinieslo zdražovanie – napr. potravín.

„Vláda dnes rozhadzuje, už si zaplatili veľa vecí, ktoré sme ako krajina nepotrebovali, a v takom kontexte sa zvyšovanie DPH dá obísť veľmi ťažko,“ zhodnotil Kišš.

Ekonómovia vyčíslili, že ak by vláda zdvihla DPH o jedno percento, do štátneho rozpočtu by pritieklo pol miliardy eur. Ak by išla ešte vyššie, cez spotrebnú daň by získala až miliardu, čo by bola väčšina z avizovanej konsolidácie.

Slovensko má v súčasnosti DPH na úrovni 20 percent, pri niektorých potravinách a službách je polovičná. Najvyššiu DPH v Európskej únii má Maďarsko – 27-percentnú. Najnižšiu 17-percentnú má, naopak, Luxembursko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál