Na hlavný obsah

Machala vyhlásil, že „za drzosť si každý zaplatí“. Advokátka hovorí o zastrašovaní, nepáči sa to ani Hlasu

Vyjadreniami by sa mohol zaoberať aj parlamentný výbor.

Machala vyhlásil, že „za drzosť si každý zaplatí“. Advokátka hovorí o zastrašovaní, nepáči sa to ani Hlasu
Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Za drzosť si každý zaplatí. Avizuje to generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala smerom ku komikom či novinárom.

Z parlamentného výboru pre ľudské práva zaznieva, že vyjadreniami by sa mohli zaoberať na mimoriadnom rokovaní. Advokátka v jeho slovách vidí zastrašovanie a vyhrážanie novinárom aj bežným občanom. Nespokojnosť už zaznieva aj od koaličného partnera.

Komici či médiá budú podľa Lukáša Machalu platiť odškodné. Povedal to vo vysielaní Infovojny, ktorú štát vyhlásil pred dvoma rokmi za dezinformačný web.

„My už teraz začneme využívať všetky právne dostupné prostriedky aj voči médiám, aj voči vám všetkým kriklúňom, drzým, primitívnym a nevychovaným ľuďom a začneme sa brániť,“ povedal Machala.

Nespokojnosť zaznieva aj z koalície

Opozícia vidí v jeho vyjadreniach dôvod na zvolanie mimoriadneho výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny.

„Budem kontaktovať aj predsedníčku výboru, aby zvolala výbor v tejto téme, či sa neohrozujú základné ľudské práva osobám, ktoré čelili týmto útokom zo strany funkcionárov SNS,“ uviedol podpredseda výboru Peter Pollák (hnutie Slovensko).

Predsedníčka výboru Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska povedala, že ďalší postup zvažujú. Nespokojnosť však zaznieva aj od koaličného partnera.

Podpredseda klubu Hlas-SD Samuel Migaľ tvrdí, že takéto slová nepatria do slovníka ich strany. Vyjadreniami úradníka rezortu kultúry sa budú podľa neho zaoberať aj lídri na koaličnej rade.

„Verejne svojim koaličným partnerom nebudeme nič odkazovať, ale rozhodne nebudeme ticho. Bavíme sa o tom aj vnútri našej strany, že to nerobí dobrotu. Preto je to veľmi dôležitá téma na koaličnú radu,“ vysvetlil Migaľ.

Právnička hovorí o zastrašovaní kritikov

A tá by mala byť koncom augusta, začiatkom septembra. O názor sme požiadali aj šéfa kultúrneho výboru Romana Michelka (SNS). Vyjadrenia Lukáša Machalu nechcel hodnotiť s tým, že ich nepočul.

Právnička z Via Iuris Eva Kovačechová hovorí o zastrašovaní kritikov. Podávanie žalôb na ochranu osobnosti je podľa nej bežné. Rozhodnutia súdov však hovoria, že politici musia zniesť aj hanlivé označenia, ako boli v minulosti v zahraničí napríklad „trottel či pitomio“.

„Toto sú výrazy, ktoré by niekoho mohli uraziť. Bežný človek by sa mohol prípadne aj úspešne brániť, ale súdy opakovane zdôraznili, že v prípade politikov toto oni musia zniesť,“ priblížila. O aktuálnu reakciu sme požiadali aj Lukáša Machalu, zatiaľ nereagoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál