Na hlavný obsah

Pohrebné ústavy v Číne nelegálne obchodujú s ľudskými pozostatkami. Z ich kostí vyrábajú zubné implantáty

Upozornil na to právnik z Pekingu.

Pohrebné ústavy v Číne nelegálne obchodujú s ľudskými pozostatkami. Z ich kostí vyrábajú zubné implantáty
Chladničky na mŕtve telá v márnici. Foto: Profimedia

Portál Rádia Slobodná Ázia sa venuje zisteniam pekinského právnika, podľa ktorého pohrebné ústavy naprieč celou krajinou nelegálne obchodujú s ľudskými pozostatkami. Predávajú ich biotechnologickým firmám a tie z kostí vyrábajú zubné implantáty.

Miestne médiá po prevalení škandálu informovali, že vyšetrovatelia si na páchateľov posvietili a v prípade jednej konkrétnej firmy vraj zhabali 18 ton pozostatkov a desaťtisíce implantátov.

Prípadu z Číny sa v rubrike Čítanie zo zahraničnej tlače v Rádiu Slovensko venoval redaktor Slovenského rozhlasu Michal Dzúrik:

Správy o kauze však neskôr podľa Rádia Slobodná Ázia z čínskeho informačného priestoru zmizli a autori článku zistili, že právnika vyhodili z firmy, ktorú on sám založil.

Portál prízvukuje, že podobne s takzvanými whistleblowermi naložila aj vo viacerých iných prípadoch v minulosti.

V krajine uväznili alebo inak odstavili napríklad lekárov, ktorí poukázali na zakrývanie šírenia koronavírusu na začiatku pandémie. Rovnako tak aj tých, ktorí prehovorili o údajne štátom podporovanom kradnutí orgánov odporcom režimu.

Takpovediac zle skončili aj novinári, ktorí odkryli obchodovanie s tzv. kanálovým olejom, ktorý Číňania recyklovali z odpadových vôd a predávali ho do reštaurácií a do hotelov.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet