Na hlavný obsah

Policajti skúšajú nové testy na drogy: Omámených šoférov je čoraz viac, nebezpečné sú aj niektoré lieky

Riadenie môžu ovplyvňovať aj lieky.

Policajti skúšajú nové testy na drogy: Omámených šoférov je čoraz viac, nebezpečné sú aj niektoré lieky
Polícia má nové testy na drogy. Foto: FB/Polícia SR - Bratislavský kraj

Slovenskí policajti okrem alkoholu kontrolujú u vodičov aj požitie drog. Majú na to nové testy. Omámených šoférov je čoraz viac. Psychiatrička z Centra pre liečbu drogových závislostí upozorňuje, že riadenie môžu ovplyvňovať aj lieky.

Orientačné testy na zistenie prítomnosti drog skúša polícia od mája. Pozitívny bol aj v prípade vodiča Volkswagenu v Bratislave, ktorý narážal do iných áut.

„Od mája do polovice augusta sme vykonali takmer tisíc takýchto testov. Vyše 300 testov bolo pozitívnych, čo predstavuje takmer tretinu všetkých vykonaných testov,“ priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Novým testom na drogy sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

V Českej republike testy na drogy využívajú už 15 rokov. „Policajti, samozrejme, v rámci každej cestnej kontroly kontrolujú aj to, či si vodiči nesadli za volant pod vplyvom alkoholu, a v prípade podozrenia pristúpia k testu na drogy,“ vysvetlila hovorkyňa Polície ČR Hana Rubášová.

„Testy detegujú široké spektrum omamných a psychotropných látok, ako je marihuana, kokaín, amfetamíny a rôzne iné, ale takisto aj lieky na lekársky predpis, ktoré majú psychoaktívne účinky,“ zdôraznil Hájek.

Po pozitívnom teste, lekárske vyšetrenie

Ak je test pozitívny, policajti zoberú vodiča na lekárske vyšetrenie, kde podrobne analyzujú vzorku krvi. Jana Halčínová z Centra pre liečbu drogových závislostí hovorí, že látky môžu pôsobiť tak, že vodiči precenia svoje schopnosti, stratia zábrany a reagujú skratovo alebo, naopak, ich utlmujú.

„Neuvedomujú si riziká v cestnej premávke čiže dochádza k obmedzeniu vnímania a spracovania informácií z cestne premávky ako je semafor, vyhodený blinker a podobne. Môžu spôsobiť ospalosť a môže prísť aj mikrospájok,“ upozorňuje Halčínová.

Nebezpečné môžu byť aj mnohé lieky, ktoré sa bežne používajú. „Sú to lieky na spanie, na ukľudnenie. Takisto lieky proti alergii, nejaké antihistaminiká alebo silnejšie lieky proti bolesti. Preto treba vždy čítať príbalovú informáciu, kde je upozornenie, že tieto látky môžu spôsobovať alebo spôsobujú obmedzenie schopnosti viesť motorové vozidlo,“ pokračuje Halčínová.

Polícia plánuje v testovaní vodičov pokračovať. Chce adekvátne potrestať tých, ktorí šoférujú pod vplyvom drog.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko