Na hlavný obsah

Polícia zadržala muža, ktorý zaútočil na dav ľudí v Nemecku. K činu sa priznal

Páchateľom je 26-ročný Sýrčan

Polícia zadržala muža, ktorý zaútočil na dav ľudí v Nemecku. K činu sa priznal
Nemecká polícia zadržala muža, ktorý sa neskôr priznal k útoku na oslavách v Solingene. Foto: TASR/AP

Muž, ktorého nemecká polícia zadržala pre podozrenie, že v piatok (23. 8.) v Solingene útočil na ľudí nožom, sa k činu priznal. Oznámili to v nedeľu (25. 8.) ráno nemecké úrady. Polícia a prokuratúra v Düsseldorfe potvrdili skoršie informácie médií, že ide o 26-ročného Sýrčana.

Pri oslavách výročia založenia Solingenu útočník v dave zabil nožom troch ľudí a ďalších osem zranil. Spolková prokuratúra v Karlsruhe ho vyšetruje pre podozrenie z príslušnosti k teroristickej organizácii Islamský štát (IS), uviedla jej hovorkyňa.

O zadržaní podozrivého informoval v sobotu (24. 8.) neskoro večer minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul. Povedal, že polícia dolapila „toho pravého podozrivého“.

Podľa informácií týždenníka Der Spiegel sa 26-ročný Sýrčan v sobotu večer krátko pred 23.00 h sám prihlásil policajnej hliadke. Podľa bezpečnostných zdrojov bol jeho odev špinavý a od krvi.

Spolková prokuratúra muža vyšetruje pre podozrenie z trojnásobnej vraždy, niekoľkonásobného pokusu o vraždu a z členstva v IS. Podľa nemeckých médií by mali podozrivého ešte v nedeľu previezť do Karlsruhe.

Sýrčan podľa internetového portálu týždenníka Der Spiegel prišiel koncom roka 2022 do Nemecka a požiadal tam o azyl. Nemecké úrady zatiaľ nemali informácie, že by išlo o islamistického extrémistu.

Islamský štát

Už v sobotu ráno v rukách polície skončil 15-ročný chlapec, ktorý je podozrivý, že o plánovanom útoku vedel, ale neinformoval o ňom úrady. Útočníkom však nebol.

Teroristická organizácia Islamský štát sa k zodpovednosti za útok prihlásila už v sobotu, dôkazy k tomu však neposkytla. Útočník podľa jedného zo svedkov pri útoku zvolal heslo „Alláhu akbar“ (arabsky Boh je veľký), informoval server týždenníka Der Spiegel.

Útok sa odohral v piatok večer v Solingene, ktorý má okolo 160-tisíc obyvateľov a ktorý preslávil výrobou nožov. Štyria zranení sú vo vážnom stave. Mesto práve oslavuje 650 rokov od svojho založenia. Ďalšiu časť podujatia nazvanú Oslavy rôznorodosti plánované na tento víkend úrady zrušili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet