Na hlavný obsah

Pred 80 rokmi Poliaci povstali proti nacistom. Nemecký prezident sa ospravedlnil za spáchané zverstvá

Povstanie vypuklo 1. augusta 1944.

Pred 80 rokmi Poliaci povstali proti nacistom. Nemecký prezident sa ospravedlnil za spáchané zverstvá
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Poľsko si pripomína 80. výročie neúspešného povstania armády vo Varšave proti nacistom. Vypuklo 1. augusta 1944 a po 63 dňoch bojov ho nacistické vojská tvrdo potlačili. Zahynulo 18-tisíc poľských povstalcov a podľa rôznych odhadov až 250-tisíc civilistov.

V predvečer okrúhleho výročia sa pri pamätníku povstania v centre Varšavy za spáchané zverstvá Poliakom ospravedlnil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Nemeckí prezidenti a kancelári už boli viackrát pozvaní do Poľska pri rozličných príležitostiach súvisiacich s druhou svetovou vojnou.

Po Romanovi Herzogovi je však súčasný prezident Frank-Walter Steinmeier len druhým prezidentom, ktorí dostal po 30 rokoch opäť pozvanie na výročie Varšavského povstania. Vo svojom prejave plnom emócií pred účastníkmi povstania zdôraznil ospravedlnenie.

Spomienke na 80. výročie povstania armády vo Varšave sa v Správach :24 venoval redaktor Tibor Macák:

„Chcel by som na tomto mieste povedať len jednu vetu, ktorá vychádza z úprimného srdca. Je myslená úplne vážne. Práve dnes a práve tu prosím o odpustenie,“ povedal nemecký prezident.

V príhovore ďalej uviedol, že to bol „nemecký nacionalizmus, imperializmus a rasizmus, ktoré viedli k tomuto strašnému utrpeniu a pred ktorým sa Poliaci v povstaní bránili“. „Tak ďaleko to už nikdy nesmie zájsť a preto pohľad do minulosti nesmie zostať bez dôsledkov. Vždy ide o to, aby nám história slúžila ako poučenie pre lepšiu budúcnosť,“ povedal Steinmeier.

Vzájomná spolupráca a pomoc Ukrajine

„Varšavské povstanie je morálnym základom našej nezávislosti a dnes, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, sa nikto nečuduje a ani nepochybuje o tom, že Ukrajinci bránili Mariupol, kým mesto nebolo úplne zničené. Bránili svoju nezávislosť tak, ako aj varšavskí povstalci, ktorí v boji za svoju nezávislosť pred 80 rokmi obetovali svoje hlavné mesto a svoje životy,“ povedal na podujatí poľský prezident Andrzej Duda.

Dodal, že sa na podujatí stretli, aby „zabezpečili, že už nikdy k okupácii nedôjde, že s ňou nikto nebude súhlasiť – ani s okupáciu Ukrajiny a žiadnou inou okupáciu.“

Obaja prezidenti sa vyslovili za pokračovanie vojenskej, finančnej a humanitárnej pomoci brániacim sa Ukrajincom. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier tiež avizoval vznik nového nemecko-poľského centra v Berlíne.

Bude podporovať spoločné projekty a vzájomnú výmenu vo všetkých oblastiach kultúrneho, spoločenského a politického života.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda.
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda.Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet