Na hlavný obsah

Postavili ho v roku 1923, teraz mu chcú vrátiť jeho pôvodný vzhľad. V Košiciach reštaurujú slovenský unikát

Projekt sa nevyhol kritike.

Postavili ho v roku 1923, teraz mu chcú vrátiť jeho pôvodný vzhľad. V Košiciach reštaurujú slovenský unikát
V Košiciach reštaurujú slovenský unikát - vstupný portál. Foto: STVR

Na najväčšom cintoríne na Slovensku v Košiciach reštaurujú unikát – vstupný portál. Je súčasťou priestranstva, ktoré v poslednom čase zrekonštruovali. S prácami sa však spájali problémy. Obyvateľom najviac prekážalo niekoľkomesačné meškanie.

Vstupný portál postavili okolo roku 1923. Prinavrátiť mu chcú pôvodný vzhľad. „Ten portál samotný je unikát aj na Slovensku. A možno aj v strednej Európe. Nebýva bežným riešením, že sa dávajú takéto vstupné architektúry do areálu,“ skonštatoval projektant Miroslav Macejko.

Za roky na portáli pribudlo niekoľko vrstiev náterov. „Už nám potom nedalo, keď sme to odkrývali. Tam sú krásne rizality, krásne lemovky, ktoré majú kvalitu. Dnes na to ťažko zohnať majstra, to musia robiť reštaurátori,“ pokračoval Macejko.

„Rozhodli sme sa, že ho nebudeme len natierať, ale odstránime všetky farby a urobíme jednu poriadnu obnovu,“ povedal primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Rekonštrukcia vstupného portálu na košickom cintoríne bola témou reportáže v relácii Aktuálne :24. Venoval sa jej redaktor Ondrej Behún:

Reštaurátorské práce by mali trvať do konca augusta a stáť budú vyše 120-tisíc eur. Len prednedávnom ukončili rekonštrukčné práce aj v celom vstupnom areáli cintorína. „Máme tu rôzne systémy, máme tu polopodzemné kontajneroviská, nové trhovisko,“ pokračoval Polaček.

„Celý areál toho parkoviska je zasiakovaný. To znamená, že púšťame vodu, ktorá naprší do podložia. Voda, ktorá padne tu, ostane tu,“ vysvetlil Miroslav Macejko.

Kritika rekonštrukcie

Proces rekonštrukcie vstupného priestranstva sa však nevyhol kritike. Košičanom najviac prekážalo takmer ročné meškanie. Rekonštrukciu podľa mesta skomplikovalo aj to, že sa vykonávala za bežnej prevádzky.

„Tu sa jeden deň pochovávalo a dva dni sa pracovalo. Potom to bolo opačne,“ skonštatovala riaditeľka Správy mestskej zelene v Košiciach Marta Popríková.

Zhotoviteľom rekonštrukcie vstupnej časti cintorína bola firma, ktorá mala v Košiciach na starosti viaceré projekty. Vrátane tých eurofondových. Nedokončila ich a mesto muselo nájsť nového zhotoviteľa. Cintorín s meškaním dokončila.

„Musíme penalizovať, my musíme hájiť verejné zdroje. My musíme hájiť Košičanov, verejnosť a ich finančné prostriedky,“ vyhlásil primátor Polaček. Mesto zo svojej kasy za rekonštrukciu zaplatilo viac ako 1,5 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny