Na hlavný obsah

Požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni už uhasili, jej zrútenie nehrozí

Radiácia je v norme.

Požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni už uhasili, jej zrútenie nehrozí
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Požiar, ktorý v nedeľu (11. 8.) prepukol v jednej z chladiacich veží Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny, sa podarilo uhasiť. Na telegrame to uviedol predstaviteľ ruských okupačných úradov Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Podľa tlačovej hovorkyne elektrárne veža vyhorela.

Ruská strana tvrdí, že oheň spôsobil útok ukrajinského dronu. Kyjev naopak podľa ruskojazyčného serveru BBC z požiaru v jednom z najväčších jadrových zariadení v Európe viní ruskú armádu. Obe strany predtým uviedli, že radiácia je aj napriek požiaru v norme.

Rogov v pondelok (12. 8.) po polnoci napísal, že plamene sa podarilo „úplne uhasiť“. Z útoku na zariadenie opäť obvinil ukrajinské ozbrojené sily. „Zvnútra úplne vyhorela chladiaca veža, ale nebezpečenstvo jej zrútenia nehrozí,“ cituje agentúra TASS hovorkyňu elektrárne Jevgeniju Jašinovú.

Ruskojazyčný servis BBC píše, že k Záporožskej jadrovej elektrárni patria dve veže, ktoré stoja mimo areálu podniku na severnej strane chladiacej nádrže. Používali sa, keď elektráreň pracovala na plný výkon.

Medzinárodná organizácia pre atómovú energiu (MAAE) ubezpečila, že škody spôsobené požiarom nemajú priamy vplyv na bezpečnosť jadrových blokov. Podotkla však, že akýkoľvek požiar v areáli elektrárne alebo jej okolí so sebou nesie hrozbu rozšírenia ohňa rovnako na objekty, ktoré sú pre bezpečnosť elektrárne dôležité.

Odkedy ruské sily krátko po vpáde na Ukrajinu v roku 2022 elektráreň obsadili, panujú obavy ohľadom bezpečnosti v areáli. Elektráreň sa nachádza v podstate na frontovej línii a Rusko a Ukrajina sa v minulosti navzájom obviňovali z jej ostreľovania.

Hoci je šesť reaktorov odstavených, zariadenie stále potrebuje energiu a kvalifikovaný personál na prevádzku kľúčových systémov, ktoré napríklad zabezpečujú chladenie reaktorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet