Na hlavný obsah

Do bojov v Kurskej oblasti vyslalo Rusko „hviezdnu pechotu“. Utrpeli už prvé straty

Rusko vytvorilo dočasný motostrelecký pluk.

Do bojov v Kurskej oblasti vyslalo Rusko „hviezdnu pechotu“. Utrpeli už prvé straty
Na snímke ruský tank v Kurskej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko pre nedostatok vojakov v pozemných silách stiahlo vojakov zo Vzdušných a vesmírnych síl po celej krajine, vrátane radarových staníc včasnej výstrahy pred jadrovým útokom či zo základní strategických bombardérov.

Vytvorilo z nich dočasný motostrelecký pluk a ten nasadilo do obrany Kurskej oblasti pred ukrajinským útokom. Takzvaná hviezdna pechota už v bojoch s Ukrajincami utrpela prvé straty, uviedol investigatívny server Važnyje istoriji. Odvoláva sa na anonymné zdroje aj na údaje z otvorených zdrojov.

Vzdušné a vesmírne sily, s ruskou skratkou VKS, vznikli v roku 2015 rozhodnutím prezidenta Vladimira Putina zlúčiť vojenské letectvo a protileteckú a protiraketovú obranu.

Tieto sily sa síce majú zaoberať bojovaním vo vzduchu a vo vesmíre, ale na prelome mája a júna vznikol motostrelecký pluk, zapojený do ochrany hraníc v rámci zoskupenia Sever. Pluk nemá stálu posádku. Do pohraničia sa dostal v polovici júla, niekoľko týždňov pred útokom ukrajinských síl.

V pluku sú vojaci zo strážnych rôt strážiace vojenské letiská, mechanici, ale aj menší počet dôstojníkov. K pechote ich prevelili z letísk Ukrajinka v Altajskom kraji, Belaja v Irkutskej oblasti a Engels v Saratovskej oblasti.

Z týchto základní operujú bombardéry Tu-22M či Tu-95. Vypúšťajú z nich strely a rakety pri útokoch proti ukrajinským mestám.

Straty v hviezdnej pechote

Nie je jasné, kedy a ako budú nahradení cenní špecialisti. Len na obsluhu jedného radaru Voroněž je potrebných viac ako 100 vyškolených technikov, podotýka portál.

Hviezdna pechota už má straty. Narýchlo premiestnení a slabo vyzbrojení „kozmonauti“ 7. augusta odrazili útok ukrajinských síl na okresné mesto Korenevo, písal provojnový blog Operacije Z.

V tejto oblasti bojov je nezvestný 22-ročný Ilja Romanov. Bol prevelený z arzenálu vesmírnych vojsk v Tambovskej oblasti, kde sa skladujú rakety a družice. Motostrelci VKS boli pravdepodobne aj v kolóne, ktorú pri Rylsku zničili ukrajinské raketomety HIMARS.

V ten istý deň bol zranený 22-ročný seržant Vjačeslav Bondarenko. Pred prevelením slúžil na základni bombardérov v Amurskej oblasti, napísali Važnyje istoriji.

Ukrajina, ktorá sa už tretí rok bráni ruskej agresii, začala 6. augusta prekvapivý útok v Kurskej oblasti na západe Ruska. Ukrajinská armáda odvtedy podľa svojho veliteľa Oleksandra Sýrskeho dobyla asi 1 150 kilometrov štvorcových ruského územia a 82 ruských obcí, vrátane okresného mesta Sudža.

Analytici predpokladajú, že jedným z cieľov ukrajinskej operácie je prinútiť ruské velenie, aby kvôli obrane ruského územia stiahlo sily z iných úsekov frontu. Zatiaľ ale nepoľavila snaha Moskvy dobyť celú Doneckú oblasť na východe Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet