Na hlavný obsah

Prekvapujúcejšie ako konanie ministra Suska je mlčanie súdnej moci, zhodnotil politológ Spáč

Takýto zásah do jej rozhodovania u nás nemá precedens.

Prekvapujúcejšie ako konanie ministra Suska je mlčanie súdnej moci, zhodnotil politológ Spáč
Minister spravodlivosti Boris Susko. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Konanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika nemá na Slovensku precedens. Povedal to v rozhovore pre Aktuálne :24 politológ Univerzity Komenského v Bratislave Samuel Spáč.

„Nepamätám si, že by minister spravodlivosti zasahoval do rozhodovania nezávislých súdov. Nie jedného, nie dvoch, ale niekoľkých konaní, ktoré v tejto veci prebiehali. Z tohto pohľadu je to nezvyčajný krok ministra, ktorý si vyžaduje odpoveď,“ priblížil.

Prekvapujúcejšie ako konanie ministra je podľa neho mlčanie súdnej moci. „V minulých rokoch bola napríklad prostredníctvom Súdnej rady SR hlasným kritikom pokusov o zásah do súdnictva, a to hovoríme o nastavení súdnictva. V tomto prípade ide o zásah do rozhodovania súdnej moci a ona mlčí,“ povedal Spáč.

Opozícia podľa neho relevantne kritizuje ministra Suska za to, že použil nástroje, ktoré doposiaľ neboli použité v takejto forme. „Rozhodnutím ministra sa zasiahlo do rozhodnutia súdnej moci a nielen do rozhodnutia jedného súdu, ale viacerých súdov. O tom treba v demokratickom systéme diskutovať,“ dodal Spáč.

Susko o Kováčikovi

Minister Susko vyhlásil, že je presvedčený, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik má dostať šancu na uplatnenie svojho práva na spravodlivý súdny proces.

Zároveň tvrdí, že dovolanie podala v minulosti aj exministerka za SaS Mária Kolíková a opakovane prerušila odsúdeným aj výkon trestu. Opozícia sa kritikou voči Suskovi a návrhom na odvolanie snaží prekrývať svoju neschopnosť, tvrdí minister.

„Po preštudovaní podnetu zo strany obhajoby Dušana Kováčika som presvedčený, že bývalý špeciálny prokurátor má dostať šancu na uplatnenie svojho práva na spravodlivý súdny proces,“ povedal vo vyjadrení Susko.

Pripomenul, že prokurátor, ktorý Kováčikovu kauzu dozoroval, je dnes obvinený a spolu s ním aj vyšetrovatelia, ktorí mali manipulovať trestné konania.

Kolíková sa podľa Suska snaží navodiť dojem, že hrubo zasiahol do nezávislosti rozhodovania súdu, pretože rozhodol o jeho právoplatnom rozsudku.

„Buď absolútne neovláda Trestný poriadok alebo hrubo zavádza. Ak som sa dopustil zásahu do nezávislosti súdu, potom majú opoziční poslanci stonásobne väčší dôvod vyzvať na vyvodenie zodpovednosti práve Máriu Kolíkovú,“ skonštatoval.

Dodal, že exministerka podala viac ako 30 dovolaní a mala by vedieť, že dovolanie je možné podať výlučne proti právoplatným rozhodnutiam. „Poslankyňa Kolíková sa však usiluje vyvolať vo verejnosti dojem, ako by som robil niečo neobvyklé, neetické či protizákonné,“ doplnil.

Opozícia vyčíta prepustenie Kováčika

Opozícia podľa ministra tvrdí, že dôveruje súdom, ktoré Kováčika poslali do väzenia. Na druhej strane má problém s tým, aby v tejto veci rozhodol opakovane ten istý Najvyšší súd SR.

Návrh na mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa má odvolávať Susko, podali opoziční poslanci aj pre nesúhlas s krokmi ministra v prípade Kováčika.

Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

Kolíková ho kritizuje za to, že svoju právomoc využil pri „odsúdenom korupčníkovi“. Suskovi už vyjadril podporu aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko