Na hlavný obsah

Prestrihli ploty a prilepili sa o asfalt: Na nemecké letiská prenikli aktivisti, lety museli pozastaviť

Na pristávacie a štartovacie plochy sa nedostali.

Prestrihli ploty a prilepili sa o asfalt: Na nemecké letiská prenikli aktivisti, lety museli pozastaviť
Klimatickí aktivisti zo skupiny Posledná generácia (Letzte Generation) držia transparenty s nápisom "Ropa, plyn a petrolej vedú svet do záhuby". Foto: TASR/AP

Nemecké letiská Norimberg a Kolín/Bonn vo štvrtok (15. 8.) ráno dočasne pozastavili lety. Dôvodom boli protesty klimatických aktivistov zo skupiny Posledná generácia (Letzte Generation). Protesty sa konali aj na letiskách v Berlíne a Stuttgarte. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a AFP.

Aktivisti prestrihli ploty okolo letísk a niektorí sa prilepili o asfalt. Na pristávacie a štartovacie plochy sa však nedostali.

Aktivistom na nemeckých letiskách sa venoval aj redaktor Tibor Macák v Aktuálne :24:

Skupina vo svojom vyhlásení uviedla, že aktivisti zastavili alebo obmedzili dopravu na štyroch letiskách. Zverejnila aj fotografie aktivistov, ktorí sa rukami prilepili k asfaltu.

Letisko v Norimbergu na svojej webovej stránke oznámilo, že lety boli pozastavené až do odvolania a cestujúcich upozornilo na meškania. Letisko Kolín/Bonn informovalo, že lety sú už obnovené, napriek tomu však môže dôjsť k meškaniam, píše DPA.

Polícia na berlínskom letisku odviedla dvoch demonštrantov, ktorí sa do jeho areálu dostali cez plot a prilepili sa k asfaltu. Prevádzka letiska podľa polície nebola ovplyvnená.

Nové nariadenie

Nemeckí politici požadovali lepšiu ochranu letísk v krajine po tom, ako sa klimatickým aktivistom v júli podarilo dva dni po sebe narušiť prevádzku na najrušnejšom letisku vo Frankfurte nad Mohanom a na ďalších miestach.

Podľa spolkového ministerstva vnútra jadrom plánovanej reformy je zavedenie nového nariadenia. Trestným činom bude úmyselné a neoprávnené vniknutie na pristávaciu a štartovaciu dráhu, ktoré zároveň ohrozí aj bezpečnosť civilnej leteckej dopravy.

Podľa nového paragrafu bude hroziť trest odňatia slobody až na dva roky alebo vysoká finančná pokuta. Paragraf sa bude vzťahovať aj na pokus o preniknutie na letisko.

Združenie nemeckých letísk minulý štvrtok navrhlo rokovania so skupinou Posledná generácia a tvrdí, že takéto protesty neprispievajú k riešeniu problémov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet