Na hlavný obsah

Prezident a premiér vyzdvihli prínos SNP. Líder KDH kritizoval prítomnosť ruského veľvyslanca na oslavách

Zúčastnili sa na nich aj priami účastníci povstania.

Prezident a premiér vyzdvihli prínos SNP. Líder KDH kritizoval prítomnosť ruského veľvyslanca na oslavách
Zľava prezident Peter Pellegrini a premiér Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann/koláž STVR

Súčasťou štvrtkových (29. 8.) osláv v priestoroch Pamätníka Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici bol aj pietny akt kladenia vencov.

Zúčastnili sa na ňom priami účastníci povstania, traja najvyšší ústavní činitelia, členovia vlády, zástupcovia opozície a tiež bývalí prezidenti Andrej Kiska, Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster.

V slávnostnom príhovore prezident Peter Pellegrini vyzdvihol historický prínos účastníkov SNP, ktorí bojovali nielen za vlastnú slobodu, ale aj za slobodu ďalších generácií s vedomím možnej straty vlastného života.

„Ctím si vašu odvahu, ľudskosť a ľudskú statočnosť a schopnosť prinášať obete pre celý slovenský národ,“ povedal prezident Pellegrini.

Predseda opozičného KDH Milan Majerský si myslí, že veľkoleposť tohtoročných osláv SNP je úplne na mieste. Jediné, čo ho znepokojilo, bola účasť ruského veľvyslanca na oslavách.

„Ruská armáda bojuje proti Ukrajine. Ruská federácia vyhlásila Slovensko ako nepriateľský štát,“ vysvetlil predseda kresťanských demokratov.

Fico: SNP skončilo éru malosti nášho národa

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zdôraznil, že aj vďaka SNP sme sa stali hrdým a sebavedomým národom. „Bolo to povstanie, ktoré ukončilo éru malosti slovenského národa, jeho pasivity. Aktívne sme vtedy vstúpili do dejín a preto máme právo žiadať aj odtadiaľto z Banskej Bystrice do celého sveta mier,“ povedal Fico.

Predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka po vypočutí celého príhovoru Roberta Fica zhodnotil, že premiér opäť podsúva vlastné politické predstavy o dosahovaní mieru.

„Čo mali generáli Viest a Golian usporiadať mierovú konferenciu s nacistickým Nemeckom? Veď tam ide práve o to, že zlu sa treba postaviť a čeliť mu aj za cenu, že stratíte vlastný život. To je jeden z odkazov SNP,“ priblížil Šimečka.

Súčasťou osláv SNP bola tiež slávnostná vojenská prehliadka bojovej techniky vrátane preletu nových stíhacích lietadiel F-16 americkej zbrojovky Lockheed Martin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál