Na hlavný obsah

Príplatky za prácu v noci a cez víkendy sa zvýšia. Zamestnávateľom sa to nepáči

Firmy neúspešne žiadali o zmenu zákona.

Príplatky za prácu v noci a cez víkendy sa zvýšia. Zamestnávateľom sa to nepáči
Ilustračná snímka. Foto: STVR

S novou výškou minimálnej mzdy 816 eur, ktorá bude platiť od budúceho roka, zamestnávatelia opäť kritizujú aj nárast príplatkov za prácu v noci a cez víkendy. Tie sa totiž počítajú z minimálnej mzdy a budú sa zvyšovať spolu s ňou. Firmy žiadali o zmenu zákona, no neúspešne.

V sieti pekární v Košiciach pracuje približne 300 ľudí. So zvyšovaním minimálnej mzdy im zamestnávateľ musí automaticky dať aj vyššie príplatky. Už dnes sa toho obáva.

„Zhruba 81 percent času, kedy sa vyrába čerstvé pečivo a deje sa tak najmä v príplatkovo exponovaných časoch. Musíme vyrábať v noci, musíme vyrábať cez sviatok, musíme vyrábať v nedeľu,“ uviedol generálny riaditeľ pekární v Košiciach Viktor Gumán.

Zmenám v príplatkoch sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Andrea Škutová:

Problém sa však netýka len pekárov a potravinárov. „Zhruba 20 percent z celkového počtu ľudí, ktorí pracujú, majú nárok na nejaký príplatok. Takže plus mínus 500-tisíc dostane nejaký príplatok,“ ozrejmil prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga.

Zamestnávatelia navrhovali, aby si v niektorých prípadoch mohol zamestnávateľ určiť výšku príplatkov sám. Návrh odborári aj ministerstvo práce zamietli.

,,Všade, kde nie sú odborári, sa ide podľa zákon. A tam, kde je podniková kolektívna zmluva, kde sú odborári a vyjednávajú, tak sa ide podľa zákona, ak sa sociálni partneri nevyjadria inač. Dohodu sme nemysleli tak, že príplatky budeme znižovať. Možno jeden rok ich nenavýšime, lebo zvýšime tarifné mzdy zamestnancom,“ doplnil Kiraľvarga.

„Predpokladáme, že tá iná výška by nebola vyššia, pretože takáto možnosť v Zákonníku práce už je, čiže by bola zmrazená alebo prípadne nižšia,“ myslí si prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

„Budeme ešte diskutovať až do toho posledného finálneho hlasovania v Národnej rade SR,“ reagoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Nesprávne nastavené príplatky

Ekonóm hovorí, že siahnuť ľuďom na príplatky nie je správne. Slováci totiž už dnes v porovnaní s krajinami V4 zarábajú najmenej. Podľa neho sú u nás správne nastavené len príplatky za sviatok a za nadčas, lebo sa počítajú z tarifnej mzdy.

„Ostatné sa počítajú z minimálnej mzdy. Tým pádom aj zamestnanci vysokokvalifikovaní dostávajú úplnú almužnu, keď odpracovali nočnú zmenu, sobotu alebo nedeľu.“

Manipulácia s príplatkami je na Slovensku témou každý rok a prešli už viacerými zmenami. V roku 2020 vtedajší minister práce Milan Krajniak príplatky zafixoval a vyhovel tak zamestnávateľom. To platilo do roku 2023. Potom došlo k zmene a príplatky sa opäť naviazali na výšku minimálnej mzdy. To platí dodnes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika