Na hlavný obsah

Prípravy na vojenskú prehliadku k výročiu SNP: Na stredné Slovensko sa sťahujú tisíce vojakov

Vojaci sa počas pobytu budú pohybovať v uniformách a plnej výzbroji.

Prípravy na vojenskú prehliadku k výročiu SNP: Na stredné Slovensko sa sťahujú tisíce vojakov
Ilustračná snímka slávnostnej vojenskej prehliadky. Foto: STVR

Prípravy na oslavy Slovenského národného povstania (SNP) vrcholia. Na stredné Slovensko prišli tisíce vojakov zo všetkých kútov našej krajiny. Súvisí to s vojenskou prehliadkou, ktorá bude koncom augusta počas osláv SNP.

Je pol šiestej ráno a z Banskej Bystrice odchádza prvý autobus plný vojakov na leteckú základňu Sliač. Tam sa budú pripravovať na vojenskú prehliadku počas osláv SNP.

„Títo vojaci tam budú každý deň pochodovať, nacvičovať, zrovnávať svoje rady, skúšať všetky tie jednotlivé celky,“ povedal hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

Prípravám na SNP sa v Správach venoval redaktor Andrej Bálint:

Stredoškolské a vysokoškolské internáty v Banskej Bystrici a vo Zvolene sa na dva týždne stanú dočasným domovom pre takmer 3-tisíc vojakov z celého Slovenska. Na Sliač budú dochádzať každý deň skoro ráno a naspäť na internáty podvečer.

„Neevidujeme nejaké dopravné obmedzenia, ktoré by s týmto mali súvisieť, keďže sú zvážaní z internátov v skorých ranných hodinách,“ uviedla hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.

„Treba rešpektovať pokyny tých sprievodných vozidiel a sprievodného personálu, ktorý je s týmito vojakmi najmä počas presunov, aby sa vodiči nesnažili predbiehať kolóny,“ upozornil generál vo výslužbe Pavel Macko.

Reprezentatívna udalosť

Takmer všetku našu vojenskú techniku uvidí verejnosť naživo počas osláv SNP. Chýbať nebude ani výzbroj spojencov Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorí sú na Slovensku v rámci misie.

„Určite tam uvidíte aj najnovší prírastok do nášho tankového vojska, tanky Leopard 2, uvidíte tam dokonca výrobky slovenského obranné priemyslu, ako je nová kolesová húfnica BIA, samohybný mínomet,“ povedal Zemanovič.

Vojaci sa počas pobytu na strednom Slovensku budú pohybovať v uniformách a plnej výzbroji.

„Nejde o žiadnu zásadnú udalosť, je to reprezentatívna udalosť, kedy sa chceme predstaviť verejnosti. Nevidíme žiaden problém v tom, aby si ich aj odfotili, pokiaľ ich uvidia v meste, keď si vojaci pôjdu niečo nakúpiť, pozdravili sa s nimi. Naši vojaci to len uvítajú,“ dodal Zemanovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko