Na hlavný obsah

Príspevok na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí by sa mal zvýšiť. Zmeny čakajú aj odľahčovaciu službu

Mnohí rodičia o tejto sociálnej službe dosiaľ ani nevedia.

Príspevok na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí by sa mal zvýšiť. Zmeny čakajú aj odľahčovaciu službu
Ilustračná snímka dieťaťa. Foto: STVR

Ministerstvo práce avizuje zmeny v zákone o sociálnych službách. Príplatok k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí by sa mal zvýšiť zo 100 na 200 eur.

Zároveň by sa mal zmeniť aj systém poskytovania odľahčovacej služby. Mnohí rodičia však o tejto sociálnej službe dosiaľ ani nevedia.

Pani Adriana je matkou troch detí. Najstarší syn je autista a aj druhé dieťa má vážne ochorenie, pre ktoré podstupuje chemoterapie. Odľahčovaciu službu dosiaľ nevyužila. Počula o nej len zo susednej Českej republiky.

Zmenám v zákone o sociálnych službách sa v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

Nárok na odľahčovaciu službu

Odľahčovaciu službu môžu využiť ľudia, ktorí opatrujú ťažko zdravotne postihnutú osobu, a to v čase, keď ju zrovna opatrovať nemôžu. Z viacerých dôvodov.

„Aj my by sme ju ocenili, keby som o tom vedela, že máme na to nárok. Veľakrát sa stane, že musíme ísť na nejaké vyšetrenie a z rodiny nikto nemôže postrážiť naše dieťa,“ priblížila matka zdravotne znevýhodnených detí Adriana Bednárová.

„Teraz je to tak, že rodič zdravotne znevýhodneného dieťaťa má nárok na odľahčovaciu službu 30 dní v roku,“ uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Rodičia, ktorí sa starajú o svoje maloleté dieťa so zdravotným postihnutím, nemali možnosť doteraz veľmi operatívne riešiť odľahčenie, teda využívať odľahčovaciu službu. Podmienky neboli vyhovujúce,“ vysvetlila komisárska pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Čerpanie v hodinách

Pre mnohých bolo problémové najmä to, že ak potrebovali využiť odľahčovaciu službu čo i len na pár hodín počas jedného dňa, počítalo sa im to ako celý deň.

„Nárok 30 dní bol veľmi malý rozsah, ale súčasne aj to, že sa to bralo na celé dni,“ dodala Stavrovská.

„Teraz systém meníme tak, že to bude už 360 hodín k dispozícii. Tým pádom si bude môcť rodič čerpať časový fond v zmysle hodín, koľko bude potrebovať,“ dodal Tomáš.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím avizované zmeny víta. Domnieva sa, že o službu bude potom väčší záujem ako doposiaľ. A to aj preto, že ju má hradiť štát. Mnohí rodičia si ju totiž podľa nej doteraz dovoliť nemohli. Vlani službu využilo menej ako 200 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika