Na hlavný obsah

Príspevok na pohreb sa zvýšil: Koľko Slovákov stojí rozlúčka so zosnulým? Mnohí majú problém ju zaplatiť

V susednom Poľsku je výška príspevku na pohreb až 900 eur.

Príspevok na pohreb sa zvýšil: Koľko Slovákov stojí rozlúčka so zosnulým? Mnohí majú problém ju zaplatiť
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash.com

Po novom by mali pozostalí dostať na pohreb od štátu príspevok vo výške 200 eur. Predtým to bolo necelých 80 eur. „Pozostalí majú dnes niekedy vážne problémy nájsť finančné prostriedky na pohreby,“ upozorňuje predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

Podľa neho sa od pandémie koronavírusu zmenili pohrebné zvyky. „Ľudia preferujú skôr spopolňovanie bez obradu, ktoré vyjde lacnejšie – okolo 600 eur. Spopolňovanie s obradom vyjde okolo 900-1 100 eur, záleží od regiónu,“ vyhlásil.

Priemerne podľa Stríža stojí pohreb na Slovensku okolo 1 600 eur. „Luxusnejšie pohreby môžu vyjsť aj na okolo 5-6-tisíc eur,“ dodáva.

V susednom Poľsku je výška príspevku na pohreb až 900 eur, niektoré krajiny však podobný príspevok vôbec nemajú. Príspevok dostanú pozostalí až po pohrebe. „To je problém. Niektorí si po príspevok v minulosti ani nešli kvôli byrokracii,“ skonštatoval Stríž.

Ak pozostalí nemajú financie potrebné na pohreb, tak im v tom pomáhajú samosprávy. „Majú na to sociálne oddelenie, ale pozostalí musia deklarovať, že finančné prostriedky nemajú. Samosprávy im tak môžu niečo požičať alebo pohreby dokonca môžu aj samé financovať,“ uzavrel Stríž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko