Na hlavný obsah

Privyrobiť na brigáde bez súhlasu inšpektorátu práce si môžu už aj pätnásťroční. Má to však svoje obmedzenia

Podmienkou je ukončená povinná školská dochádzka.

Privyrobiť na brigáde bez súhlasu inšpektorátu práce si môžu už aj pätnásťroční. Má to však svoje obmedzenia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Od augusta už môžu pracovať aj 15-roční. Súhlas od inšpektorátu práce už nepotrebujú. Podmienkou však je, aby mali ukončenú povinnú školskú dochádzku. Parlament túto novelu schválil ešte v júni.

Po skončení školského roku a desaťročnej povinnej školskej dochádzke sa už 15-ročný človek po novom môže zamestnať. Nepotrebuje na to ani povolenie od inšpektorátu práce.

„V ojedinelých prípadoch sa stáva, že žiaci po ukončení povinnej školskej dochádzky chcú odísť, ukončiť štúdium na škole. Buď ho teda ukončia alebo prerušia a chcú sa zamestnať alebo ísť si zarobiť nejaké peniažky,“ ozrejmila riaditeľka SOŠ Stavebná v Nitre Ľubica Hlaváčová.

Novej príležitosti pre 15 ročných sa v Správach venovala redaktorka Rebeka Filandová:

„Zákonník práce s účinnosťou od 1. augusta 2024 ohraničuje možnosť zamestnávania mladistvých po dovŕšení 15 rokov veku bez povolenia inšpektorátu práce najskôr dňom ukončenia obdobia školského vyučovania posledného školského roka ich povinnej školskej dochádzky,“ informovala riaditeľka odboru bezpečnosti Národného inšpektorátu práce Katarína Timková.

Navyše, ak má firma o mladého človeka záujem, môže ho zamestnať už od prvého júla a nemusí čakať do konca augusta, ako to bolo doteraz.

„Vnímame zmenu tohto zákona hlavne v tom, že sa ujasnilo, či mladiství, ktorí skončili letné prázdniny, alebo nie. Toto bolo vždy veľmi diskutabilné, čo je vlastne koniec školského roka. Mladiství majú šancu začať pracovať o dva mesiace skôr,“ uviedol výkonná riaditeľka Index Nosluš Darina Mokráňová.

Nemôžu vykonávať všetko

Mladí však nemôžu pracovať nadčas ani v noci. Rovnako nemôžu mať dohodnutú pracovnú pohotovosť. „Nesmú prísť do styku s alkoholom, nesmie tam byť práca s hotovosťou. Respektíve pracovať s hotovosťou môžu, ale nie sú zodpovední za hotovosť,“ upozornila Mokráňová.

„Ide skôr o nejakú administratívnu výpomoc, roznášanie letákov, nejaké pomocné práce v rôznych podnikoch alebo aj na kúpaliskách,“ dodala.

„Počas tejto letnej sezóny bolo najviac pracovných ponúk pre študentov do 18 rokov na pozície predavačov, čašníkov, pomocných pracovníkov, či odborných predajcov,“ uviedla PR manažérka Alma Career Ľubica Melcerová.

Pätnásťroční môžu pracovať na dohodu o brigádnickej práci študenta. Tá je pre nich výhodná aj preto, že do výšky 200 eur mesačne je oslobodená od sociálnych odvodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko