Na hlavný obsah

Problémy lekárov: Nevedia nájsť vhodné priestory na ambulancie, podmienky sú nastavené prísne

Často sa nevyhnú náročnejším opravám.

Problémy lekárov: Nevedia nájsť vhodné priestory na ambulancie, podmienky sú nastavené prísne
Na snímke ambulancia. Foto: STVR

Niektorí lekári majú problém nájsť si priestor vhodný pre ambulanciu. Podmienky, ktoré musí takéto zdravotnícke zariadenie spĺňať, sú prísne. Niekde im pomáhajú kraje, inde si musia lekári pomôcť sami. Nevyhnú sa ani náročnejším opravám.

Anna Mudráková je všeobecnou lekárkou pre dospelých. Na budúci rok si otvorí vlastnú ambulanciu v Senci. Mesto jej priestor na jej prevádzkovanie nevedelo ponúknuť a prenajímatelia sa zasa nechceli púšťať do rekonštrukcií. Priestor napokon kúpila v polyfunkčnom objekte, ktorý teraz prerába.

„Najkomplikovanejšie je za mňa získať priestor, kde je dodržaná svetlosť a vetrateľnosť. Lebo každý tento priestor, musí mať prístup svetla, a to bol kameň úrazu. Nemôže sestrička pracovať šesť-osem hodín kdesi, kde nie je prístup svetla, ani lekár, ani pacienti v čakárni,“ skonštatovala Mudráková.

Problémom lekárov nájsť vhodné priestory pre ambulancie sa v reportáži v Správach :24 venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Nájsť priestory, ktoré sú pripravené na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia, je náročné aj podľa odborníčky. Ordinácia musí spĺňať prísne podmienky. Napríklad tá, kde sa sústreďujú infekční pacienti, by mala mať oddelenú čakáreň aj toalety od pacientov iných ambulancií.

„Sú to veľmi prísne podmienky, ktoré vieme, že úplne v praxi nie sú až tak striktne dodržiavané. Najmä tie staré ambulancie ich nespĺňajú,“ podotkla odborníčka na zdravotníctvo a bývalá štátna tajomníčka rezortu Jana Ježíková.

„Nájsť priestor, ktorý by si ten lekár kúpil alebo prenajal a nemusel v ňom robiť žiadne prerábky, je takmer nemožné s výnimkou priestorov, ktoré sa nachádzajú v už postavených existujúcich zdravotníckych zariadeniach, ktoré takto boli stavané. Sú to zväčša staré polikliniky,“ priblížila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Kľúčový prístup samospráv

Pri hľadaní miesta na zriadenie ambulancie sú podľa rezortu zdravotníctva kľúčové samosprávy. Ak mesto alebo obec chce mať lekára, musí mať motiváciu nájsť pre neho vhodné priestory.

„Ten lekár je podnikateľom a musí si sám vytvoriť ten priestor. Samozrejme, mnohé tie obce a mestá vychádzajú v ústrety lekárom a snažia sa im priestory ponúknuť. Ale, samozrejme, ten priestor nie je vždy vhodný pre zdravotnícke zariadenia, preto ho treba prerobiť,“ pokračovala hlavná odborníčka ministerstva na všeobecné lekárstvo Etela Janeková.

Napríklad, Žilinský kraj má k dispozícii centrá zdravotnej starostlivosti. „Výhoda v tomto prípade, keď ako VÚC vlastníme tieto bývalé polikliniky, máme možnosť ponúknuť lekárom za relatívne výhodnejšie nájmy, ako sú komerčné. Pretože komerčné nájmy sú v celku drahé. Tým pádom lekári vyhľadávajú priestory, ktoré spĺňajú hygienický štandard,“ dodala riaditeľka odb. zdravotníctva Žilinského kraja Silvia Pekarčíková.

Rezort zdravotníctva chce pokračovať vo finančnej podpore začínajúcich lekárov. Zriadenie nových ambulancií plánuje po skončení Plánu obnovy podporovať cez eurofondy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko