Na hlavný obsah

Proces v kauzách Donovaly a Báč odročili: Medzi obžalovanými je aj Marian Kočner

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Proces v kauzách Donovaly a Báč odročili: Medzi obžalovanými je aj Marian Kočner
Marian Kočner počas pojednávania v kauzách Donovaly a Báč. Foto: TASR/Ján Krošlák

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, otvoril v utorok (6. 8.) proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Obžalobe čelia štyri osoby, medzi nimi aj Marian Kočner. ŠTS musel hlavné pojednávanie zhruba po dvoch hodinách odročiť do 15. augusta.

Z obžalovaných prišiel na súd iba Marian Kočner, ktorého priviedla eskorta. Jana Šlachtová a Peter Pecha sa nedostavili, ale súhlasili s vykonaním pojednávania v ich neprítomnosti. Ján Falis sa ospravedlnil pre náhle zhoršenie zdravotného stavu a požiadal o odročenie.

Ako prokurátor reagoval, treba vypočuť všetkých obžalovaných. Preto navrhol, aby ich opätovne predvolali. V prípade Jána Falisa navrhol počkať na lekársku správu, z ktorej bude zrejmé, či je jeho zdravotný stav naozaj natoľko zhoršený, že mu to prekážalo v účasti na hlavnom pojednávaní.

Súd si ju urgentne vyžiadal a následne pojednávanie prerušil do 15. augusta, keď sa musia na ŠTS dostaviť všetci obžalovaní. V opačnom prípade ich môžu dať predviesť.

„Vzhľadom na rozsiahlosť tejto kauzy, ako aj rozmer dokazovania vykonaného v prípravnom konaní a tiež, že som navrhoval osobný výsluch obžalovaných na hlavnom pojednávaní, som súdu navrhol, aby rozhodol, že ich účasť je nevyhnutná. Ide o ekonomickú trestnú činnosť, je potrebné, aby sa vyjadrovali i k niektorým listinám,“ zdôvodnil prokurátor Martin Tamaškovič.

Uplatnenie nadmerných odpočtov DPH

Proces sa pôvodne mal začať už v apríli, ale pre problém v doručení obžaloby a výzvy Jánovi Falisovi ho ŠTS zrušil.

Obžaloba, ktorú na ŠTS podal prokurátor ešte bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry vlani v júni, sa týka uplatnenia nadmerných odpočtov DPH v sume prevyšujúcej osem miliónov eur v súvislosti s predajom nehnuteľností v obci Donovaly medzi viacerými obchodnými spoločnosťami.

Okrem zločinu neodvedenia dane a poistného sa obžaloba týka aj zločinu poškodzovania veriteľa v súvislosti s verejnou dražbou golfového areálu pri Báči, kde mala škoda dosiahnuť takmer tri milióny eur.

Kočner je presvedčený o svojej nevine

Podľa obhajcov Michala Mandzáka a Mareka Paru ich klient Marian Kočner je presvedčený o svojej nevine. Obžaloba ho viní z dvoch skutkov, trestného činu neodvedenia dane a poistného a poškodzovania veriteľa.

„Obžalobu považujeme za zjavne zmätočnú, pretože prokurátor nerozlišuje medzi zneužívaním práva a daňovým podvodom. Podľa obžaloby sa mal Marian Kočner dopustiť zneužívacieho konania, argumentuje však rozsudkami, ktoré sa vzťahujú na daňový podvod, čo je nezmysel,“ konštatoval Mandzák.

„Od decembra 2017 sme žiadali orgány činné v trestnom konaní, aby vymedzili rozsah protiprávneho konania Mariana Kočner, teda to, čo mu kladú za vinu. Od začiatku nám odmietli povedať, v akom rozsahu konal v rozpore so zákonom, teda protiprávne. Povedali, že on síce konal v súlade so zákonom, ale až tak, že zákon zneužil. Toto je problém. V obžalobe nie je vymedzený rozsah, kde by porušil zákon,“ doplnil Para.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko