Na hlavný obsah

PS chcú zakročiť proti ministerke Šimkovičovej. Tvrdia, že porušila zákon pri logách STVR aj pri SND

PS podalo podnet na Najvyššom kontrolnom úrade.

PS chcú zakročiť proti ministerke Šimkovičovej. Tvrdia, že porušila zákon pri logách STVR aj pri SND
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nom. SNS). Foto: SITA/Milan Illík

Progresívne Slovensko (PS) podalo na Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ) SR podnet voči ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Týka sa obstarávania loga pre Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR) za necelých 10-tisíc eur a výkonu právomocí štatutára Slovenského národného divadla (SND).

Hnutie podnet v najbližších dňoch doručí aj Generálnej prokuratúre (GP) SR. PS tvrdí, že Šimkovičová viackrát porušila zákon. Na tlačovej konferencii o tom v utorok informovali zástupcovia hnutia.

Týždne bez štatutára

PS vidí porušenie zákona napríklad v situácii po odvolaní Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa SND. Po jeho odvolaní bolo divadlo tri týždne bez štatutára.

„Ministerka sa bez akéhokoľvek právneho titulu či poverenia vyhlásila za zastupujúcu štatutárku SND a vykonávala súvisiace právne úkony. Opätovne vymenovala odvolanú riaditeľku baletu, podpisovala výplaty či iné dokumenty. To nie je len porušovanie zákona, ale aj neuveriteľná drzosť a arogancia,“ kritizuje podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS). Podotkla, že ministerka mala poveriť vedením divadla niekoho iného.

Podľa opozičných politikov porušila ministerka počas tohto obdobia aj štatút SND, kontrolným orgánom divadla je ministerstvo kultúry. SND tak podľa Jaurovej nemalo zabezpečenú riadnu kontrolu.

Podľa poslankyne mala šéfka rezortu kultúry porušiť zákon aj pri obstarávaní nového loga pre STVR. Na otázky opozičného hnutia, na základe čoho ministerstvo kultúry (MK) uzavrelo zmluvu o výrobe loga pre inú inštitúciu, nedostali od ministerstva odpoveď.

„Podnet aktuálne GP SR neeviduje, v prípade doručenia bude pridelený príslušnému prokurátorovi a bude vybavený zákonným spôsobom,“ uviedla hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko