Na hlavný obsah

Prokurátor podal voči Trumpovi novú verziu obžaloby za pokus o zvrátenie volieb

Trumpovi priaznivci vtrhli 6. januára 2021 do budovy Kapitolu.

Prokurátor podal voči Trumpovi novú verziu obžaloby za pokus o zvrátenie volieb
Bývalý americký prezident Donald Trump čaká na súdne pojednávanie v New Yorku. Foto: TASR/AP

Osobitný prokurátor Jack Smith vzniesol v utorok (27. 8.) novú verziu obžaloby voči exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi v spojitosti s pokusom o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v roku 2020. Informujú o tom správy agentúr AFP, Reuters a stanice CNN.

Exprezident je obvinený zo sprisahania s cieľom podviesť vládu Spojených štátov. Či z bránenia úradného výkonu – zasadnutia amerického Kongresu 6. januára 2021, na ktorom malo byť potvrdené víťazstvo súčasného prezidenta USA Joea Bidena vo voľbách.

Nová verzia obsahuje tie isté štyri body obžaloby ako predchádzajúca. Berie však od úvahy aj júlové rozhodnutie Najvyššieho súdu USA. Na základe neho má bývalý prezident voči trestnému stíhaniu určitú imunitu. Nová obžaloba neobsahuje materiál, na ktorý by sa mohla táto imunita vzťahovať.

Najvyšší súd v júli rozhodol, že Trump má imunitu voči trestnému stíhaniu za činy spáchané počas pôsobenia vo funkcii. Môže však byť stíhaný za neoficiálne konanie, píše AFP.

Smith a Trumpovi právnici mali v najbližších dňoch predstaviť rozpis predsúdnych konaní, pripomína AFP. Sudkyňa Tanya Chutkanová určila pojednávanie na 5. septembra. Vzhľadom na novú obžalobu však nie je jasné, či sa uskutoční.

Trumpovi právnici sa usilujú dosiahnuť odloženie prípadu na obdobie po novembrových prezidentských voľbách, v ktorých sa republikán Trump stretne s kandidátkou Demokratickej strany Kamalou Harrisovou, pripomína AFP.

Trumpovi priaznivci vtrhli 6. januára 2021 do budovy Kapitolu. Trump ešte ako úradujúci prezident pred týmito udalosťami v prejave vyzval svojich priaznivcov, aby sa vydali ku Kapitolu a dali najavo svoj nesúhlas. V dôsledku nepokojov zahynulo päť ľudí.

Donaldovi Trumpovi sme sa venovali aj v Správach :24. Pozrite si reportáž Martina Rajca:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet