Na hlavný obsah

Historický míľnik pre ozbrojené sily: Prvá F-16 prvýkrát oficiálne preletela nad územím Slovenska

S prvým letom súvisel aj historicky prvý sonický tresk.

Historický míľnik pre ozbrojené sily: Prvá F-16 prvýkrát oficiálne preletela nad územím Slovenska
Na snímke pilot jednej z dvoch slovenských stíhačiek F-16 na letisku v Kuchyni. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Naša prvá F-16 prvýkrát oficiálne preletela nad územím Slovenska. Ozbrojené sily hovoria o historickom míľniku v modernizácii armádneho letectva. Podľa odborníka si však na plnú ochranu vzdušného neba musí armáda počkať do príchodu ďalších stíhačiek. Ministerstvo obrany očakáva, že sa tak stane už na budúci rok.

„Náš výcvik sa posunul do úplne iných dimenzií, naši piloti a technický personál budú schopní plniť všetky úlohy, ktoré budú požadované od ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ hovorí veliteľ letky Peter Gregor, ktorý absolvoval výcvik na F-16.

Slovenský Falcon má za sebou prvý oficiálny zalietavací let. Stalo sa tak potom, ako lietadlo zapísali do vojenského registra a uskutočnili na ňom takzvané akceptačné skúšky.

S prvým letom súvisel aj historicky prvý sonický tresk, teda prekonanie rýchlosti zvuku vo vzdušnom priestore. Na Slovensku sú momentálne dislokované prvé dve stíhačky. Príchod ďalšej ministerstvo obrany avizuje o vyše dva mesiace.

„Postupne budeme zavádzať tieto stroje do ochrany nášho vzdušného priestoru, najmä po príchode tretieho v októbri tohto roka. Chcem sa ešte poďakovať za ochotu našich susedov, ktorí naďalej budú strážiť naše vzdušné priestory. Na plné obsadenie tejto situácie potrebujeme ešte viacej lietadiel v priebehu roku 2025, priblížil šéf rezortu obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Celkovo sme objednali 14 stíhačiek

„Samostatnú kontrolu a ochranu nad vzdušným priestorom bude armáda schopná vykonávať až po príchode viac ako troch kusov amerických stíhačiek, vysvetľuje generál vo výslužbe Pavel Macko.

„Ideálne už keď budeme mať štyri, tak ich budeme môcť postupne zapájať. Je to akoby spoločná zodpovednosť, ale tále budú lídrami tí zahraniční. V plnom rozsahu si túto zodpovednosť môžeme prevziať až vtedy, keď budeme mať na to všetky podmienky. Ja to reálne počítam vtedy, keď budeme mať minimálne šesť až osem strojov.

Rezort obrany očakáva do roku 2025 ďalších päť strojov. Slovensko si celkovo objednalo 14 stíhačiek za vyše 1,5 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál