Na hlavný obsah

Prvého septembra si pripomenieme Deň Ústavy SR, pri tejto príležitosti sa koná aj Slovenský deň kroja

Ústava bola prijatá 1. septembra 1992.

Prvého septembra si pripomenieme Deň Ústavy SR, pri tejto príležitosti sa koná aj Slovenský deň kroja
Prvý september je Dňom Ústavy SR, ale aj Slovenským dňom kroja. Foto: TASR/Jakub Kotian, STVR

V nedeľu 1. septembra si Slovensko pripomenie Deň Ústavy Slovenskej republiky. Tá bola prijatá 1. septembra 1992. Od roku 1994 je tento deň štátnym sviatkom.

Slovenská televízia a rozhlas prinesie v nedeľu 1. septembra priamy prenos z Banskej Bystrice pri príležitosti osláv Dňa Ústavy Slovenskej republiky, ale aj Slovenského dňa kroja.

Schváleniu Ústavy SR predchádzal akt súvisiaci s prijatím Deklarácie o zvrchovanosti SR. Tú slovenský parlament odobril 17. júla 1992 v čase, keď bolo Slovensko ešte súčasťou ČSFR a konali sa rokovania českej a slovenskej politickej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzku medzi Slovákmi a Čechmi. Prijatie Ústavy SR posunulo tento proces k dohode o rozdelení Česko-Slovenska.

Poslanci SNR schválili Ústavu SR 1. septembra 1992 po 22.00 h vo verejnom hlasovaní. Z prítomných 134 poslancov hlasovalo 114 za, 16 proti a štyria sa zdržali.

Slovenský deň kroja

Prvého septembra sa koná aj Slovenský deň kroja. Podujatie sa uskutoční v nedeľu (1. 9.) na banskobystrickom Námestí SNP. Hlavnou myšlienkou je podľa autorky projektu Márie Rehákovej najmä vyjadrenie vďačnosti a úcty našim predkom. „Zanechali nám nesmiernu krásu, ktorú nám môže závidieť celý svet, a to v kroji, v tanci aj v tradíciách,“ uviedla v rozhovore pre Aktuálne :24.

Tento ročník bude podľa nej v niečom výnimočný. „Rozširujeme ho aj o účastníkov zo zahraničia,“ priblížila. Počas osláv slovenského folklóru tiež návštevníci budú môcť stretnúť približne 60 majstrov, ktorí im priblížia prácu našich predkov.

„Bude to aj výročný ročník. Pripomenieme si 130. výročia narodenia Karola Plicku,“ doplnila Mária Reháková. Významný výtvarník, fotograf a filmový režisér chodil po slovenských dedinách a fotografoval život našich predkov. „Nefotil biedu, ale vyzdvihol to najkrajšie, čo našiel a takto propagoval slovenský folklór,“ zdôraznila Reháková.

sviatok

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko