Na hlavný obsah

R. Kaliňák chce vytvoriť z dobrovoľníkov vojenskú brigádu. Podobný návrh Smer-SD v minulosti nepodporil

Myšlienka má podporu aj z opozičného PS.

R. Kaliňák chce vytvoriť z dobrovoľníkov vojenskú brigádu. Podobný návrh Smer-SD v minulosti nepodporil
Ilustračná snímka - slovenskí vojaci. Foto: STVR

Obranyschopnosť Slovenska má posilniť takzvaná národná vojenská brigáda.Tvorili by ju dobrovoľníci. Má vytvoriť priestor tým, ktorí by radi prispeli k bezpečnosti krajiny. Prilákať členov by mohla aj finančná odmena. Politici o podobnom zákone rozhodovali aj minulý rok. Vtedy návrh zákona neprešiel.

Novej vojenskej brigáde, ktorú navrhuje vytvoriť minister obrany, sa v reportáži v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

Členovia národnej vojenskej brigády by mohli pomáhať v prípade vojnového stavu, napríklad pri strážení dôležitých budov. Dobrovoľníci by absolvovali krátky výcvik. Opakoval by sa pravidelne každý rok.

„Ponúkneme určitú finančnú sumu za účasť aktívnu na výcviku počas dĺžky dvoch týždňov a asi troch víkendov počas roka. V prípade problémov tie dva týždne budú využité na pomoc pri povodniach, pri veternej smršti,“ vysvetlil Kaliňák.

Šéf rezortu obrany chce takto rozšíriť aktívne vojenské zálohy. Po novom by ich mohli tvoriť tri skupiny – bývalí vojaci, strážne útvary a ľudia dobrovoľníci, z ktorých by sa časom mohli stať profesionálni vojaci.

„Je to trend aj vo svete, nezavádzať novú povinnú vojenskú službu, ale práve takúto brigádu. Nemáme s tým problém podporiť takýto model,“ skonštatoval Michal Truban (PS).

Podobný návrh v minulosti neprešiel

Podobný návrh tu bol aj v minulosti. Vlani s ním prišla bývalá vláda. Vtedy však neprešiel. Vtedajšia opozícia, vrátane strany Smer-SD, sa obávala toho, že slovenskí muži budú musieť v prípade potreby bojovať na Ukrajine.

„Teraz navrhujú presne rovnaký zákon, tak sa pýtam, či plánujú tých vojakov nasadzovať na Ukrajinu, alebo vtedy klamali. Ten zákon bol dobre pripravený. O obrane by sa nemalo politikárčiť,“ myslí si exminister obrany Jaroslav Naď z mimoparlamentných Demokratov.

„Už dlhé roky si hovoríme, že len profesionálna armáda nestačí. Zatiaľ nie je mnoho ľudí, ktorí by sa prihlásili dobrovoľne, ako záložáci a ktorí by chceli pôsobiť v aktívnych zálohách. Bude to stáť obrovské peniaze daňových poplatníkov,“ uviedol prezident Slovenského zväzu vojakov v zálohe Michal Kvanta.

Nie každý však môže pracovať so zbraňou v ruke. Podľa ministra obrany, do národnej vojenskej brigády by sa mohli hlásiť osoby do 55 rokov, ktoré prejdú fyzickými i psychickými testami.

„Myslím si, že ide o veľmi správnu ideu. Nie som si v tejto chvíli ale istý, či tie benefity, ktoré tam boli ponúkané, budú dostatočné,“ dodal bezpečnostný analytik Radovan Bránik. Návrh zákona by sa mal do parlamentu dostať v októbri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko