Na hlavný obsah

Rakovina hlavy a krku sa u nás vyskytuje častejšie, ako v iných krajinách. Aké sú jej príznaky?

Na Slovensku počet prípadov stúpa.

Rakovina hlavy a krku sa u nás vyskytuje častejšie, ako v iných krajinách. Aké sú jej príznaky?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Rakovina hlavy a krku je siedmou hlavnou príčinou úmrtnosti spomedzi onkologických ochorení vo svete. Nádor môže vzniknúť na perách, jazyku, v ústach, na hltane, hrtane, hlasivkách, ale aj v nose. Na Slovensku počet prípadov stúpa.

Pani Brigita sa najskôr liečila na angínu, ale antibiotiká nezaberali. Lekári neskôr zistili, že má rakovinu mandlí.

O rastúcom množstve pacientov chorých na rakovinu hlavy alebo krku zisťovala viac v Správach redaktorka Miriam Čerešníková:

„Začala som s ožiarmi, rádiológiou, potom som hneď na to išla na chemoterapie, ktorých som mala päť. Štyri som z toho zobrala a tú piatu už nie lebo som začala zvracať a rapídne mi išla váha dole. Bol mi zavedený pek, čiže to je vývod zo žalúdka, kŕmim sa striekačkou, kŕmia ma, aby pokles váhy nešiel dole,“ zverila sa pani Brigita.

Pani Brigita hovorí, že liečba pokračuje dobre. „Som šťastná, že robia všetko pre to, a aj mi bolesti prestávajú, takže môžem aj ústami už nejakú tú malú tabletočku, a tak ja to beriem pozitívne,“ povedala pani Brigita.

Podľa Ligy proti rakovine je na Slovensku trikrát viac prípadov rakoviny hlavy a krku ako v štátoch severnej Európy.

„Najviac sa vyskytuje u mužov alebo teda majú väčšiu pravdepodobnosť – až štyri ku jednému. Samozrejme, pribúda pri tejto diagnóze aj žien a najvyšší výskyt je po veku 40 rokov,“ informovala manažérka z Ligy proti rakovine SR Petra Benczyová.

Včasná diagnostika zachraňuje

Medzi príznaky patrí bolesť jazyka, nehojace sa afty, červené alebo biele škvrny v ústach, bolestivé prehĺtanie alebo problémy s dýchaním. Primárka Klaudia Gočárová tvrdí, že keď si ľudia všimnú tieto zmeny, mali by ísť na vyšetrenie k lekárovi.

„Dajú sa aj úplne vyliečiť onkologické ochorenia, čím nižšie štádium, tým vyššia pravdepodobnosť, že bude pacient vyliečený. Čiže máme začiatočné štádiá, použijú sa liečebné metódy v zmysle chirurgie alebo ožarovania, prípadne aj nejakej pridanej systémovej liečby,“ uviedla primárka Internej kliniky VŠZaSP a OÚSA Klaudia Gočárová.

Podľa odborníčky je rakovina hlavy a krku závažná diagnóza, preto je dôležitá prevencia. „Úplne najnákladnejšie je nefajčiť a ak fajčíte, tak prestať fajčiť. Ďalej treba nepiť alkohol alebo aspoň ho obmedziť a hneď na tretie miesto by som dala do pozornosti očkovanie proti hpv infekcii,“ ozrejmila Gočárová.

Ľudia by podľa odborníkov nemali ani žuvať či šňupať tabak, mali by zdravo jesť a chrániť sa pred UV žiarením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko