Na hlavný obsah

Recyklačné zariadenie nemá čo recyklovať: Linka v Nemšovej nemá dosť fliaš, používať sa dajú pritom donekonečna

Nepotrebné sklo stačí vložiť do nádob na triedený zber.

Recyklačné zariadenie nemá čo recyklovať: Linka v Nemšovej nemá dosť fliaš, používať sa dajú pritom donekonečna
Linka v Nemšovej nemá dosť použitých sklených fliaš. Foto: STVR

Jediná linka na recykláciu skla na Slovensku v Nemšovej hlási nedostatok použitých fliaš. Aby vyťažila zariadenie, musí nakupovať úlomky v zahraničí. Mnoho fliaš pritom končí na skládkach. Nepotrebné sklo stačí vložiť do nádob na triedený zber.

Nákladné autá z celej krajiny zvážajú použité sklo zo zelených kontajnerov do závodu v Nemšovej. Črepy putujú na recyklačnú linku. Na základe svetelných lúčov a magnetu linka odstráni zo skla nepotrebné komponenty.

„Odseparujeme vrchnáky, hliníky, plus nálepky, plasty, ešte to sklo triedime na biele a flint a farebné ide do výroby,“ priblížil generálny riaditeľ spoločnosti Vetropack Nemšová Boris Sluka.

Problémy jedinej linky na recykláciu skla na Slovensku zdokumentovala v reportáži v Správach redaktorka Dominika Kusá:

„Prídu potom do kmenárne, do priestoru, kde sa zmiešavajú s ostatnými surovinami, piesok, vápenec, sóda,“ pokračoval technológ tavenia Ján Kebísek. Zmes následne putuje do pecí. Jedna taví biele a druhá farebné sklo.

Vďaka špeciálnym, no najmä odolným kamerám, môžeme nahliadnuť aj do vnútra pecí. „Je chránená, lebo tam je 1 600 stupňov, je chladená vodou, ofukovaná studeným vzduchom,“ uviedol Kebísek.

Žeravá hmota sa ďalej presúva kanálmi na spracovanie. Tam ju upravujú na požadovanú teplotu potrebnú na výrobu produktu. Zaujalo nás riadené odkvapkávanie. „Na konci žľabu dávkovací mechanizmus vytvorí kvapku, z ktorej sa výrobok vyrobí,“ povedal výrobný riaditeľ v spoločnosti Vetropack Roman Fait.

Sklo dovážajú

Dômyselná technológia však nie je vyťažená našim použitým sklom tak, ako by mohla. „Dnes sme momentálne niekde na úrovni 80- až 90-tisíc ton. Naša recyklačná linka má schopnosť prijať 155-tisíc ton. To chýbajúce sklo, ktoré nemáme, musíme nakupovať z celej Európy,“ skonštatoval Boris Sluka.

Stále končí mnoho použitého skla na skládkach, kde sa rozloží až za štyritisíc rokov. Recyklácia je pritom pri tejto komodite takpovediac nekonečná. Šetria sa ňou aj energie a životné prostredie.

„Nepotrebujeme, aby ľudia umývali to sklo, tak ako vyprázdnia nádobu, môžu to hodiť do kontajnera,“ upozornil Sluka.

„Ak sa do systému vráti jeden milión sklených fliaš, tak sa vie v rámci primárnych surovín na výrobu skla ušetriť 300 ton sklárskeho piesku, približne jeden milión zemného plynu,“ dodal predseda Zväzu odpadového priemyslu Ján Chovanec.

Recyklátori upozorňujú, že do zberových nádob na sklo nepatrí sklokeramika a porcelán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika