Na hlavný obsah

Reprezentuje USA, rozpráva po slovensky. Hokejový talent Kamil Bednarik prezradil, kto je jeho idol

Bednarika si v druhom kole NHL draftu vybral New York Islanders.

Reprezentuje USA, rozpráva po slovensky. Hokejový talent Kamil Bednarik prezradil, kto je jeho idol
Na snímke hokejista Kamil Bednárik. Foto: ČTK/Profimedia

Na júnovom drafte NHL v Las Vegas sa Slovákom veľmi nedarilo. Jediným draftovaným slovenským hokejistom sa stal Miroslav Šatan mladší, ktorého si v siedmom kole vybral z 212. miesta Washington Capitals.

Na 61. mieste sa však umiestnil hokejista s netradične znejúcim menom – Kamil Bednarik. Americký reprezentant do 18 rokov má aj slovenské občianstvo. Narodil sa v slovenskej rodine a vyrastal na predmestí Chicaga. O jeho kariére a cieľoch sa s ním porozprával spravodajca STVR Martin Rajec.

Kamila Bednarika zastihol telefonicky doma, na predmestí Chicaga, kde sa pripravuje na ďalšiu hokejovú sezónu. V nej bude hájiť farby bostonskej univerzity v NCAA. „Musím mať dobrý štart do sezóny. Neviem, ako dlho tam budem, ale budem tam hrať môj najlepší hokej a uvidíme, čo sa stane. Bolo by super, keby som za dva alebo tri roky mohol hrať za Islanders. Hrať v NHL je môj sen,“ netajil sa Bednarik.

Trval na tom, aby bol rozhovor v slovenčine. Je to jazyk, ktorým doma hovoria jeho rodičia a učil sa ho od mala. „Keď sme boli malí, ja, Simona a staršia sestra Nikola, išli sme na slovenskú školu. Simona a Nikola tam chodili dlhšie, ja som tam chodil asi jeden rok, ony tak dva-tri roky. Chodili sme tam v nedeľu, len raz za týždeň a učili sme sa tam po slovensky,“ prezradil.

Rodičia emigrovali do USA

Obaja Kamilovi rodičia emigrovali do USA v roku 1997. Kamilova matka Mirka, za slobodna Bystrianska, pochádza z Prievidze a reprezentovala Slovensko v plávaní a neskôr v triatlone. Otec Kamil je z Humenného a robil na vrcholovej úrovni atletiku. Ako junior sa dostal do reprezentácie.

Kamil Bednarik robil v mladosti niekoľko športov. Okrem hokeja a plávania aj americký futbal. Nakoniec si vybral hokej a inšpirovalo ho Chicago Blackhawks, ktoré v rokoch 2010, 2013 a 2015 vyhralo Stanley cup. V tom čase tam hral aj Kamilov idol Marián Hossa.

Kamil si v apríli zahral za americkú reprezentáciu na majstrovstvách sveta do 18 rokov vo Fínsku. USA prehrali vo finále s Kanadou 4:6. Získal striebornú medailu, čo by mnohí považovali za životný úspech.

„Bol som veľmi sklamaní. Išli sme tam vyhrať zlato, to nevyšlo. Nebol som veľmi šťastný, keď sme dostali strieborne medaily. Je to dobrý úspech, ale chcel by som vyhrať zlato,“ priznal. Na turnaji strelil dva góly a pripísal si štyri asistencie.

Dvakrát si zahral ah proti Slovensku. Povedal mi, že to pre neho boli špeciálne zápasy. „Stále je to dobrá hra. Viem po slovensky, tak sa môžem s nimi rozprávať. Trošku ich podpichujem, alebo sa len porozprávame na vhadzovaniach,“ priznal.

Hokej hráva aj staršia sestra

Kamil nie je jediný z rodiny Bednarikovcov, ktorý sa venuje hokeju na najvyššej úrovni. Jeho o dva roky staršia sestra Simona hrá za Univerzitu Suny Oswego v štáte New York a slovenskú reprezentáciu. Aby nás mohla reprezentovať, žila a hrala hokej na Slovensku jeden rok. V nižších kategóriách majstrovstiev sveta získala v našom drese už dve medaily. Simona mi prezradila, že s Kamilom sa navzájom podpichujú

„Veľa sme sa o tom rozprávali, obidvaja sme hrali na majstrovstvách sveta a ja mám jednu zlatú a jednu bronzovú medailu. On má jednu striebornú, tak som sa tak s ním hádala, že ja mám dve medaily a on jednu. Keď on hrá, ja fandím jeho tímu. Keď hrám ja, Kamil fandí mne. Väčšinou ale fandím Slovensku,“ prezradila Kamilova sestra Simona.

Kamil označil draft NHL v Las Vegas za úžasný zážitok. Výber v druhom kole zo 61. miesta tímom New York Islanders považuje za úspech. Sprevádzala ho celá rodina. Jeho cieľom je dostať sa teraz do profiligy. „Hrám hokej od troch rokov. Pracujem na tom veľmi dlho, trénujem každý deň,“ uviedol.

Simona začala hrať hokej ako deväťročná vďaka bratovi, lebo chodila na jeho zápasy. Predtým plávala. Keď sa v lete stretnú v rodičovskom dome, tak sa spoločne pripravujú na sezónu.

„Celé leto trénujeme spolu a veľa sa rozprávame. Keď aj niečo spravím, tak mi povie, že to nemám robiť a ukáže mi, ako to mám spraviť. To je teraz, keď sme starší. Keď sme boli mladší, na ľade by sme sa viac hádali,“ prezradila Simona. Spolu sa rozprávajú aj po slovensky aj po anglicky.

Za úspech vďačia rodičom

Obaja zhodne tvrdia, že za svoje úspech vďačia rodičom, ktorý ich v športe celý život podporovali. Osemnásťročný Kamil má sen dostať sa do NHL a vyhrať Stanley Cup. Dvadsaťročná Simona chce Slovensko reprezentovať na olympiáde. Čo jej zo Slovenska chýba najviac?

„Jasné, že jedlo, ale aj dievčatá a hokej. Tu na výške hráme dobrý hokej, ale je iné hrať hokej proti druhej krajine, to sa mi páči,“ priznala Simona.

Mimochodom ani Kamil nedá na slovenské jedlá a najmä vyprážaný bravčový rezeň dopustiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport