Na hlavný obsah

Rezort kultúry nebol spokojný so správou kaštieľa v Budmericiach. Obec sa bráni a krokom ministerstva nerozumie

Obec v priestoroch kaštieľa zamestnávala ľudí so zdravotným postihnutím.

Rezort kultúry nebol spokojný so správou kaštieľa v Budmericiach. Obec sa bráni a krokom ministerstva nerozumie
Kaštieľ v Budmericiach. Foto: STVR

Ministerstvo kultúry získalo pod svoju správu kaštieľ v Budmericiach. Národnú kultúrnu pamiatku doteraz spravovala obec. Ministerstvo nebolo s jej postupom spokojné. Aj preto chce vyvodiť dôsledky za porušenie zmluvných podmienok. Obec Budmerice sa bráni.

Obec v priestoroch kaštieľa zamestnávala ľudí so zdravotným postihnutím. Tí sa o pozemok a nehnuteľnosť starali. Rezort dal obecnému sociálnemu podniku výpoveď.

„Našli sme tu poškodené časti vnútornej omietky a našli sme tu samozrejme najmä protiprávne konanie obecného podniku Budmerice. Ten napriek tom, že tu mal platnú nájomnú zmluvu, robil viaceré veci bez písomného súhlasu ministerstva kultúry,“ vyhlásil generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala.

„Čo sa týka poškodení po obrazoch, je pravda, že keď je 10 rokov po maľovke a urobíte opravu dier po uchytení obrazov, zostane viditeľná stopa. Asi toľko by som k tomu dodal,“ uviedol starosta obce Budmerice Jozef Savkuliak.

Situácii ohľadom kaštieľa v Budmericiach sa v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

Chýba zabezpečovací systém

Kaštieľ je nateraz zatvorený pre verejnosť. Ministerstvo aj obec tvrdia, že mu chýba zabezpečovací systém. Ten tam však doteraz bol. „Keďže teraz je bez kamerového systému a dá sa povedať že nie je chránený, nemôžeme pustiť dovnútra verejnosť,“ povedal Machala.

„Keď sme odovzdávali kaštieľ, tak sme dostali informáciu, že si máme zobrať všetko, čo sme nainštalovali a tým pádom sme odinštalovali aj kamerový systém, aj pohybové senzory,“ ozrejmil Savkuliak.

„Pokiaľ bude funkčný kamerový systém a ďalšie zabezpečovacie prvky, okamžite sprístupnime opäť kaštieľ verejnosti,“ prisľúbil Machala.

„Veľmi rád by som im ho nechal, ale hovorím, že došlo asi k nejakej zlej komunikácii,“ povedal Savkuliak.

Krokom ministerstva nerozumejú

Opozícia a obec nerozumejú krokom ministerstva. „Odkaz, ktorý vysiela ministerstvo kultúry nie len starostom, ktorí majú vo svojej správe kultúrne pamiatky, je veľmi jednoduchý. A to je ten, že buď budete robiť to, čo chceme my, alebo budete mať problém,“ uviedla podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

Na podnet Ministerstva kultúry vykoná v kaštieli v Budmericiach dohľad aj pamiatkový úrad. Ten naposledy kontroloval stav pamiatky minulý rok. „Podľa dostupných informácií KPÚ Bratislava neevidujú zásadne poškodenia, čo dokladajú výsledky revízie z roku 2023. Stavebno-technický stav kaštieľa Budmerice bol vyhodnotený ako dobrý,“ uzavrel riaditeľ Krajského pamiatkového úradu Bratislava Ján Mackovič.

Kontrola ministerstva kultúry už v apríli tohto roka vykonala obhliadku kaštieľa. Po nej odporúčala malé opravy ale aj vysporiadanie zmlúv s ministerstvom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko