Na hlavný obsah

Práca zdravotných sestier či pôrodných asistentiek sa zásadne mení. Ministerstvo rozšírilo ich kompetencie

Nové kompetencie neprinášajú zásadné zmeny.

Práca zdravotných sestier či pôrodných asistentiek sa zásadne mení. Ministerstvo rozšírilo ich kompetencie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ministerstvo zdravotníctva rozšírilo kompetencie sestier a pôrodných asistentiek. Po novom môžu robiť samostatne viac výkonov. Rezort sa takýmto spôsobom snaží toto povolanie zatraktívniť. Nové pravidlá však podľa komory sestier pracovníkov do zdravotníctva neprilákajú.

Sestry a pôrodné asistentky môžu po novom pacientom podávať viac liekov či robiť kožné testy na alergie. „Uvedená vyhláška rozširuje kompetencie sestier a pôrodných asistentiek tak, aby mohli vykonávať širšie spektrum činností samostatne. To sa prejaví predovšetkým v prospech dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacienta,“ vyhlásil hovorca Ministerstva zdravotníctva SR Andrej Wallner.

„Mrhať ich potenciálom len na to, aby otvárali dvere a zapisovali nejaké veci do karty alebo len očkovali, je vlastne mrhanie ich vzdelaním, ich praxou. Som veľmi rada, že sa otvárajú nové možnosti, je to v súlade so zahraničnými trendami, že sa tie kompetencie sestrám zvyšujú,“ uviedla všeobecná lekárka pre dospelých Jana Bendová.

Rozšíreniu kompetencií zdravotných sestier sa v Správach venovala Veronika Čokinová:

Nová vyhláška tiež sestrám rozširuje možnosti pri starostlivosti o novonarodené dieťa. „Nová vyhláška len legalizuje všetky činnosti, ktoré tieto sestry už vykonávajú, pretože starostlivosť o novorodenca patrí tak do rúk sestry, tak ako to doteraz bolo v rukách pôrodnej asistentky,“ skonštatovala sestra na neonatologickej klinike v UN Martin Katarína Chromčíková.

Kompetencie neprinášajú zásadné zmeny

Nové kompetencie neprinášajú podľa komory sestier a pôrodných asistentiek zásadné zmeny. Rezort by sa mal podľa nej zamerať na systémové kroky.

„Mladí ľudia sami definujú tie problémy, s ktorými sa stretávajú. Sú to hlavne zlé kompetenčné zaradenie, to je práve to, že tá sestra v tej nočnej službe realizuje činnosti aj za iných zdravotníkov, ktorí tam byť majú, či sú to asistenti, upratovačka, alebo aj lekár niekedy,“ povedal riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Lukáš Kober.

Kým mladých ľudí motivuje moderné prostredie, skúsené sestry s rokmi praxe najmä mzda. Lukáš Kober hovorí, že ak rezort nespraví pre sestry viac, nové kolegyne im nepribudnú. „Stačí nám ísť do Poľska, kde poľské sestry, ktoré pracujú v tej komunitnej starostlivosti, predpisujú lieky, realizujú skríningové vyšetrenia, preventívne prehliadky. Lekár je tam kvázi odbremenený od tých chronických pacientov, o ktorých sa vie v súčasnej dobe postarať sestra,“ dodal Kober.

Komora sestier poukazuje na to, že ročne skončí ošetrovateľstvo 900 absolventov. Profesiu však vykonáva len necelá polovica z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko