Na hlavný obsah

R. Fico predloží na koaličnej rade návrh na odvolanie M. Šimečku z postu podpredsedu parlamentu

Premiér očakáva plnú podporu poslancov Smeru a SNS, stanovisko Hlasu zatiaľ nepozná.

R. Fico predloží na koaličnej rade návrh na odvolanie M. Šimečku z postu podpredsedu parlamentu
Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že na budúcotýždňovej koaličnej rade predloží návrh na odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu Národnej rady SR.

Predseda vlády vyhlásil, že poslanci z klubu Smer-SD tento návrh v parlamente podporia. Rovnaký postup avizovali aj poslanci z klubu SNS. Stanovisko strany Hlas-SD Robert Fico nateraz nepozná.

Fico poukázal na to, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka. Nadácie podľa neho môžu pokračovať v činnosti, ale nie z prostriedkov štátu.

Premiér spomenul napríklad dotácie pre Nadáciu Milana Šimečku, v ktorej správnej rade sedí Peter Šimečka, strýko opozičného lídra. Michal Šimečka v minulosti prepojenie s nadáciou odmietal.

Podľa Šimečku ide o pomstu

Michal Šimečka v reakcii na Roberta Fica uviedol, že ide o „chabý útok na opozíciu vedený cez jeho rodinu, ktorá vo verejnom priestore pôsobí desaťročia“. Podľa podpredsedu parlamentu ide iba o zastierací manéver a pomstu za opozičnú prácu.

„Prečo to robia? Ich trestný zákon spôsobil vlnu kriminality. Bezvýznamná SNS sa im v koalícii utrhla z reťaze a robí hanbu do celého sveta. Ich plán v tichosti pustiť na slobodu kriminálnika Kováčika nevyšiel,“ uviedol Šimečka na sociálnej sieti.

Grant zo štátnych zdrojov mala podľa Šimečku získať v roku 2007, teda za čias vlády Roberta Fica, aj manželka predsedu vlády Svetlana Ficová, a to na právny výskum.

„Ak toto používame ako meter, tak ak odstúpite z postu premiéra, tak aj ja sa vzdám postu podpredsedu NR SR,“ podotkol Šimečka na tlačovej konferencii.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie Michala Šimečku k tejto téme:

Vládnemu kabinetu ďalej vyčítal nečinnosť a neriešenie viacerých problémov krajiny. Poukázal pritom na situáciu v školstve a zdravotníctve či ceny potravín. Namietal tiež viaceré kroky vládnych predstaviteľov, napríklad ministerky kultúry a šéfa rezortu spravodlivosti.

K Šimečkovi sa pripojil aj predseda SaS Branislav Gröhling. Ten uviedol, že strata je pripravená čeliť „bezprecedentným a nedemokratickým praktikám“ premiéra Fica. Gröhling navrhuje, aby sa opozícia, v prípade Šimečkovho odvolania, vzdala predsedov a podpredsedov parlamentných výborov.

Fico: Prázdne kreslo predsedu parlamentu nie je dôležitá téma

Premiér Fico sa na tlačovej konferencie tiež vyjadril, že post predsedu parlamentu patrí podľa koaličnej dohody strane Hlas-SD a je iba na nej a SNS, či sa dohodne inak. Sám však zopakoval, že by na tomto mieste rád videl predsedu SNS Andreja Danka.

„Podporím akékoľvek dohody, ktorý by mohli viesť k tomu, aby sa pán Danko stal predsedom Národnej rady SR,“ vyhlásil premiér s dodatkom, že to preňho nie je dôležitá téma, nakoľko parlament funguje štandardne.

Na záver dodal, že jeho zdravotný stav mu už dovoľuje chodiť do práce, ale stále ho limituje vo fyzicky náročnejších činnostiach. Viac o jeho zraneniach má prezradiť správa o atentáte, ktorú by, podľa slov Roberta Fica, čoskoro mali zverejniť.

„Dnes môžem skonštatovať, že po veľmi náročnej a tvrdej rehabilitácii som plus mínus pripravený chodiť do práce a pracovať, ale ani zďaleka to ešte nie je také, aké by to malo byť,“ uzavrel.

Téme sa v Správach venoval aj redaktor Radoslav Šebo:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko