Na hlavný obsah

Rok 2024 bude pravdepodobne najteplejší od začiatku meraní, uviedol NOAA

Desať najteplejších rokov od začiatku meteorologických záznamov spadá do uplynulej dekády.

Rok 2024 bude pravdepodobne najteplejší od začiatku meraní, uviedol NOAA
Turisti sa ochladzujú v osviežovači počas tropického dňa. Foto: TASR/Dano Veselský

Americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) vidí 77-percentnú šancu, že tento rok prekoná vlaňajší rekord a zapíše sa ako ten najteplejší od začiatku vedenia meteorologických záznamov. Oznámila to v pondelok (12. 8.) agentúra v správe o zmene klímy v júli. NOAA tiež na rozdiel od európskej klimatickej služby Copernicus uvádza, že minulý mesiac bol najteplejším júlom v záznamoch.

Hlásenie nadväzuje na vyjadrenia niektorých klimatológov, podľa ktorých je čoraz jasnejšie, že rok 2024 bude druhým v rade, ktorý stanoví nové teplotné maximum. „Existuje 77-percentná šanca, že rok 2024 sa stane najteplejším v záznamoch. A takmer 100-percentná šanca, že bude medzi najteplejšími piatimi,“ uvádza NOAA.

Podľa amerického úradu aj v júli pokračovala dlhšie ako rok trvajúca séria najvyšších teplotných priemerov pre daný mesiac. Globálna teplota sa vyšplhala o 1,21 stupňa Celzia nad priemer z 20. storočia.

Meteorologická služba Európskej únie Copernicus minulý týždeň uviedla, že táto séria minulý mesiac skončila. Keďže priemerná teplota bola nižšia ako vlani. „Celkový kontext sa nezmenil, klíma sa ďalej otepľuje,“ uviedla vtedy zástupkyňa riaditeľa únijného projektu Samantha Burgessová.

Doterajšie opatrenia sú nedostatočné

Svet sa oproti rokom 1850 až 1900 pred nástupom priemyselnej éry oteplil asi o 1,2 stupňa Celzia, čo podľa klimatológov spôsobuje vypúšťanie oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov, ktoré zadržiavajú na Zemi teplo zo Slnka.

Experti a mnohé vlády sa zhodujú, že pre zastavenie tohto procesu je potrebné dramaticky obmedziť spaľovanie fosílnych palív. Doterajšie opatrenia ale nie sú dostatočné na splnenie cieľa z tzv. Parížske dohody udržať otepľovanie výrazne pod dvoma stupňami.

Všetkých desať najteplejších rokov od začiatku meteorologických záznamov spadá do uplynulej dekády. Minulý rok bol však úplne mimoriadny, keďže prekonal predchádzajúci rekord z roku 2016 o približne 0,15 stupňa Celzia, zatiaľ čo skoršie rekordy posúvali maximum len o dve či tri stotiny stupňa. Podľa meteorológov k vlaňajšiemu zápisu prispel aj prechod fenoménu El Niňo do fázy, ktorá spravidla prináša nárast globálnych teplôt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet