Na hlavný obsah

Rok po smrti si Jevgenij Prigožin zachováva kult osobnosti. Ľudia ho velebia ako muža, ktorý povedal pravdu

Príčina pádu lietadla, v ktorom zomrel, je stále predmetom špekulácií.

Rok po smrti si Jevgenij Prigožin zachováva kult osobnosti. Ľudia ho velebia ako muža, ktorý povedal pravdu
Na snímke socha Jevgenija Prigožina pri jeho hrobe. Foto: ČTK/Profimedia

Pred rokom zomrel pri leteckom nešťastí líder žoldnierskej vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Stalo sa to presne dva mesiace potom, keď sa vagnerovci pokúsili o ozbrojenú vzburu proti vedeniu ruskej armády, pričom približne tisíc z nich s tankami tiahlo po diaľnici na Moskvu.

Vagnerovci sa preslávili bojmi v Afrike aj na Ukrajine – časť žoldnierov verboval Jevgenij Prigožin priamo vo väzniciach. Západné krajiny ich považujú za kriminálnu organizáciu.

Rok po smrti Jevgenija Prigožina sa zdá, že zakladateľ skupiny si stále v Rusku zachováva určitý kult osobnosti, konštatujú pozorovatelia.  Nad jeho hrobom v rodnom Petrohrade stojí socha v životnej veľkosti, ľudia naďalej nosia kvety na pietne miesto neďaleko Kremľa.

Autor knihy o lídrovi vagnerovcov Mark Galeotti v rádiu Times hovorí, že sociálne siete sú stále plné ľudí, ktorí velebia Prigožina ako muža, ktorý povedal pravdu. Podľa Galeottiho však už nejde o Prigožinovu osobnosť, ale o symbol toho, že sa niekto postavil Kremľu.

Čo presne sa stalo s lietadlom niekdajšieho blízkeho Putinovho priateľa, dodnes zostáva predmetom špekulácií. Podľa rusistu Karla Svobodu je to aj preto, že Kremeľ nedovolí medzinárodné vyšetrovanie, a to napriek tomu, že išlo o brazílske lietadlo.

O nehode sa stále šíria špekulácie

„Oficiálna verzia bola nejaký výbuch na palube, pričom bližšie neurčený. Samozrejme, ako špekulácie sú potom niečo iné, pretože tie znejú tak, že Putin nechal Jevgenija Prigožina zostreliť a on bol pôvodcom pádu lietadla,“ priblížil Svoboda.

Mark Galeotti hovorí ešte o ďalšej verzii, a to, že lietadlo štartovalo s výrazným oneskorením, čo otvára priestor na špekulácie, že v tomto čase niekto do lietadla vložil výbušninu.

Vagnerovu skupinu po smrti Jevgenija Prigožina takmer úplne ovládol Kremeľ. Podľa BBC prešla pod národnú gardu, pričom niektoré médiá uvádzajú, že jej v súčasnosti velí Prigožinov syn Pavel. Mnohí žoldnieri však odišli, pripomína Karel Svoboda.

„Časť vojakov proste povedala: dobre, no tak boli sme vo Vagnerovej armáde, teraz budeme v ruskej armáde. Časť z nich prešla do iných súkromných vojenských spoločností alebo priamo zostali v pozostatku Vagnerovej armády a pôsobia v krajinách ako je Mali, Niger, Stredoafrická republika,“ ozrejmil Svoboda.

Viacerí ruskí blogeri však podľa portálu Novaja Gazeta informovali, že vagnerovci sa presúvajú z Afriky do Kurska, aby bojovali proti ukrajinskej armáde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet