Na hlavný obsah

Rokovania o protivzdušnej obrane sú vo finále: Prvú vojenskú techniku by sme mohli mať už budúci rok

Rezort obrany vedie diskusie o nákupe systémov BARAK-MX.

Rokovania o protivzdušnej obrane sú vo finále: Prvú vojenskú techniku by sme mohli mať už budúci rok
Na snímke vojenská technika. Foto: STVR

Rezort obrany je vo finálnej fáze obstarania systémov protivzdušnej ochrany. Pre Slovenskú televíziu to potvrdil minister Robert Kaliňák (Smer-SD). Prvý kus vojenskej techniky by sme mohli mať už na budúci rok.

Sága chýbajúcej protivzdušnej ochrany na Slovensku sa postupne blíži ku koncu. Ministerstvo obrany vedie diskusie o nákupe šiestich systémov BARAK-MX už niekoľko mesiacov.

„Sme vo finálnej fáze rokovania s izraelskou stranou, teda s izraelskou vládou, pretože to je zmluva medzi vládami,“ priblížil minister Kaliňák.

Rokovaniam o obstaraní protivzdušnej obrany sa v Správach venoval redaktor Andrej Bálint:

Nákup schválila ešte predošlá vláda

Nákup jedného izraelského systému schválila ešte predošlá vláda, no súčasný minister obrany kontrakt nepodpísal. Tvrdí, že sa snaží vyrokovať lepšie podmienky a prvý kus obrannej techniky by sme mohli mať už do konca budúceho roku.

„Tie rokovania sú extrémne komplikované. My sa postupne posúvame v drobnostiach a v takých veciach ako je strop pokuty za omeškanie, ktorý bol predtým vo výške dvoch percent, dnes sme už tuším na 20,“ dodal Kaliňák.

„Kvôli nekonaniu ministra obrany už desať mesiacov meškáme s podpisom zmluvy. Kvôli jeho nekonaniu príde o rok neskôr systém protivzdušnej obrany BARAK, lebo špekuloval s Patriotmi a rôznymi inými systémami. Keď sa podpíše zmluva niekedy na jeseň, tak je veľmi nepravdepodobné, že by to bolo už budúci rok,“ povedal exminister Jaroslav Naď z mimoparlamentných Demokratov.

Zo zákazky by mal profitovať aj slovenský obranný priemysel. Rakety do systému protivzdušnej obrany by sa mohli inštalovať napríklad v Novákoch. „Skúsenosť našich ľudí je dostatočná, aby vedeli pracovať pri prípadnej kompletizácii novej munície. Ak taká možnosť bude, veľmi radi sa do toho zapojíme,“ uviedol predseda predstavenstva VOP Nováky Marián Goga.

Do času, kým Slovensko bude mať vlastný systém protivzdušnej ochrany, by našu krajinu mohli chrániť spojenci. V hre sú napríklad systémy zo Španielska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko