Na hlavný obsah

Irán sa stretne so spojencami. Rokovať budú o odvete proti Izraelu za zabitie lídra Hamasu

Ten svoju úlohu v atentáte zatiaľ oficiálne nepotvrdil.

Irán sa stretne so spojencami. Rokovať budú o odvete proti Izraelu za zabitie lídra Hamasu
Členovia rady Teheránskej univerzity protestujú po zabití Ismaíla Haníju. Foto: TASR/AP

Vysokopostavení iránski predstavitelia sa vo štvrtok (1. 8.) stretnú so spojencami v Libanone, Iraku a Jemene, aby prediskutovali možné odvetné opatrenia voči Izraelu po stredajšom (31. 7.) atentáte na vodcu politického krídla Hamasu Ismaíla Haníju.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na päť nemenovaných zdrojov. Vodca palestínskej teroristickej skupiny Hamas bol zabitý pri stredajšom útoku v Teheráne. Hamas a Irán pripisujú jeho smrť Izraelu. Ten svoju úlohu v atentáte oficiálne nepotvrdil.

Na Blízkom východe teraz hrozí vypuknutie širšieho konfliktu medzi Izraelom a Iránom a jeho spojencami po zabití Haníju a utorkovom (30. 7.) izraelskom útoku na predmestí libanonského hlavného mesta Bejrút. Zahynul pri ňom vodca militantného šiitského hnutia Hizballáh podporovaného Iránom.

Priamy úder na izraelské územie

Americký denník The New York Times (NYT) v stredu s odvolaním sa na tri nemenované iránske zdroje uviedol, že iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí nariadil priamy úder na izraelské územie. Konkrétnu realizáciu vraj zvažujú iránski vojenskí velitelia.

Jednou z možností je ďalší útok pomocou bezpilotných lietadiel a rakiet na vojenské ciele v okolí Tel Avivu a Haify. Podľa zdrojov NYT však iránski predstavitelia nechcú útočiť na civilnú infraštruktúru. Ďalšou možnosťou je podľa NYT koordinovaný útok Iránu a jeho spojencov v Jemene, Sýrii a Iraku.

V polovici apríla Irán uskutočnil masívny útok na Izrael zo svojho územia pomocou rakiet a bezpilotných lietadiel. Útok bol odvetou za útok na iránsky konzulát v Damasku, pri ktorom 1. apríla zahynulo niekoľko významných členov iránskych revolučných gárd.

Izrael sa k zodpovednosti za útok neprihlásil, ale predpokladá sa, že je zaň zodpovedný. Izraelskej protivzdušnej obrane sa podarilo útok odraziť s pomocou USA, Británie, Francúzska a Jordánska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet