Na hlavný obsah

Ropná kríza má zdanlivo jednoduché riešenie: Ruská ropa by prestala byť ruskou pred vstupom na Ukrajinu

Kľúčovú úlohu by zohral maďarský MOL.

Ropná kríza má zdanlivo jednoduché riešenie: Ruská ropa by prestala byť ruskou pred vstupom na Ukrajinu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ropa z ruskej rafinérie Lukoil k nám predsa len potečie. Maďarská vláda oznámila, že našla riešenie ako neporušiť ukrajinské sankcie a dopraviť k nám ropu z Lukoilu cez ropovod Družba. Kľúčovú úlohu by mohla zohrať maďarská spoločnosť MOL.

V júli a v auguste k nám nepritiekla ani kvapka ropy z Lukoilu. Ten začiatkom leta zavrel kohútik na ropovode po tom, čo naň ukrajinská vláda uvalila sankcie.

MOL je od začiatku kľúčový hráč. Pomerne dlho sa spoločnosť ku kríze nevyjadrovala. Jej generálny riaditeľ Zsolt Hernádi upokojoval verejnosť s tým, že kým sa oni nevyjadrujú, tak nemusí byť nikto nervózny.

Keď sa MOL pred približne dvoma týždňami ozval, tak upokojoval situáciu tým, že vykresľoval náhradné zdroje ropy pre náš región. Napríklad ropovod Adria z chorvátskeho ostrova Krk, cez ktorý by podľa niektorých zdrojov mohlo tiecť dostatočné množstvo ropy pre Slovensko aj Maďarsko. Iné zdroje však hovoria o nutnosti úprav a investícií do tohto ropovodu.

Riešeniu ropnej krízy sa v relácii Aktuálne :24 venoval budapeštiansky spravodajca Gregor Martin Papucsek:

Zdanlivo jednoduché riešenie

Ukrajinská blokáda sa vzťahovala iba na ropu, ktorú do ropovodu dodávala ruská súkromná spoločnosť Lukoil. Na iné spoločnosti sa blokáda nevzťahovala. Dočasne sa podarilo problém vyriešiť práve tým, že do Maďarska a na Slovensko ropa prúdila od iných ruských či bieloruských spoločností.

Najnovšie plány núkajú zdanlivo jednoduché riešenie. Ropovod Družba prechádza z Ruska do Bieloruska, odtiaľ na Ukrajinu a ďalej na Slovensko a do Maďarska. Ropu by od Lukoilu kúpila maďarská spoločnosť MOL ešte predtým, ako by vstúpila na ukrajinské územie.

Ropa by teda pred vstupom na Ukrajinu patrila spoločnosti MOL, na ktorú sa nevzťahuje ukrajinská blokáda, a mohla by tak tiecť neobmedzene. Problémom je to, že všetky poplatky za poistenie a tranzit ropy by musel uhradiť MOL a ropa by tak zdražela.

Maďarská vláda však vehementne odmieta, aby ropa zdražela pre bežných ľudí, a tak by si MOL musel siahnuť do vlastného vrecka na úkor svojich ziskov. Takéto riešenie by si vyžadovalo viacstranné rokovania, možno až maďarsko-ukrajinsko-bielorusko-ruské. Ukrajina však bude sotva ochotná rokovať s Ruskom či Bieloruskom.

Začiatok jesene je však pomerne blízko. Dovtedy sľubujú aktéri prielom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet