Na hlavný obsah

Rumunský premiér sa na protest nezúčastní záverečného ceremoniálu: Rozhodcovia našu gymnastku okradli o medailu

Politik sľúbil, že obe budú v krajine vnímané ako držiteľky bronzu.

Rumunský premiér sa na protest nezúčastní záverečného ceremoniálu: Rozhodcovia našu gymnastku okradli o medailu
Na snímke rumunská gymnastka Ana Barbosuová. Foto: TASR/AP

Rumunský premiér Marcel Ciolacu sa nezúčastní na záverečnom ceremoniáli OH 2024 v Paríži na protest proti verdiktu rozhodcov voči rumunským gymnastkám. Politikovi sa nepozdáva spôsob, akým prišla jeho krajanka Ana Barbosuová o bronzovú medailu.

Osemnásťročná rodáčka z Foscani približne tridsať sekúnd po pretekoch figurovala na tretej pozícii. Následne však rozhodcovia prehodnotili odvolanie Američanky Jordan Chilesovej, a dali jej o 0,1 bodu vyššiu známku. Tá stačila na to, aby sa posunula na bronzový stupienok, práve pred Rumunku. Témou sa zaoberal aj britský denník The Guardian.

„Rozhodcovia konali nečestným spôsobom. Našu športovkyňu, trúfam si povedať, okradli. Je neprijateľné, aby v takejto súťaži, ktorá podporuje hodnoty ako rešpekt a porozumenie, bolo dievča, ktoré poctivo získalo medailu, brutálne pripravené o výsledok svojej štvorročnej práce. Nemohol som sa pozerať na jej slzy a s pokojom prijať, že niečo také je úplne normálne,“ vyhlásil Ciolacu.

V krajine budú vnímané ako bronzové medailistky

Vlnu kritiky si gymnastickí arbitri v Paríži vyslúžili aj za verdikty pri ďalšej rumunskej pretekárke Sabrine Manecuovej-Voineaovej, ktorú penalizovali za údajne opustenie žinienky.

Bez tejto penalizácie by Sabrina skončila tretia, pred Chilesovou a aj Anou Barbosuovou. “ Skutočnosť, že stovky miliónov divákov z celého sveta boli rovnako ako my Rumuni touto hroznou scénou šokované, ukazuje, že niekde v systéme organizácie tejto súťaže je niečo zle,“ dodal rumunský politik, ktorý zároveň prisľúbil, že obe reprezentantky budú v krajine vnímané ako držiteľky bronzovej medaily.

Rumunsko, ktoré v minulosti figurovalo medzi gymnastickými veľmocami, zaznamenalo v ostatnej dekáde krízu tohto športu. Manecuová-Voineaová s Barbosuovou sa postarali o to, že Rumuni mali svoje zastúpenie v gymnastickej časti hier po dvanásťročnej odmlke.

Sabrina Maneca-Voineaová
Na snímke rumunská gymnastka Sabrina Maneca-Voineaová.Foto: TASR/AP

Kriticky postoj ku kauze údajného poškodenia krajaniek zaujala aj legendárna bývalá rumunská gymnastka Nadia Comaneciová. Tá na sociálnej sieti X napísala: „Nemôžem uveriť, že hráme s duševným zdravím a emóciami športovcov, ako je tento.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport