Na hlavný obsah

Rusko evakuuje ďalšie tisícky ľudí z Kurskej oblasti, stále tam platí mimoriadna situácia

Zelenskyj ocenil "dobrý postup" vojsk.

Rusko evakuuje ďalšie tisícky ľudí z Kurskej oblasti, stále tam platí mimoriadna situácia
Muž odchádza z útokmi poškodenej bytovky v Kurskej oblasti.

Ruské úrady v Kurskej oblasti sa rozhodli evakuovať obyvateľov Gluškovského okresu, uviedol v stredu (14. 8.) večer úradujúci gubernátor Alexej Smirnov v súvislosti s postupom ukrajinských síl do pohraničnej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Tento okres priamo hraničí s Ukrajinou a má približne 200-tisíc obyvateľov. Smirnov prostredníctvom aplikácie Telegram oznámil, že evakuáciu bude riadiť polícia a ďalšie štátne orgány.

Ukrajina v stredu uviedla, že počas cezhraničnej invázie postúpila od začiatku dňa na území Kurskej oblasti o jeden až dva kilometre. Zároveň ozrejmila, že jej jednotky vyhnali moskovské sily z mesta Sudža.

Ruské úrady uvádzajú, že po útoku na Kurskú oblasť bolo evakuovaných celkovo už takmer 200-tisíc ľudí.

Táto oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily, v dôsledku čoho od minulého piatka (9. 8.) platí v regióne režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu ocenil „dobrý postup“ ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti. Kyjev podľa jeho slov dosahuje pri tejto operácii svoj strategický cieľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet