Na hlavný obsah

Rusko a Západ si vymenili väzňov. Moskva prepustila aj väzneného novinára Evana Gershkovicha

Ide o najväčšiu výmenu od konca studenej vojny.

Rusko a Západ si vymenili väzňov. Moskva prepustila aj väzneného novinára Evana Gershkovicha
Americký novinár Evan Gershkovich. Foto: TASR/AP

Rusko, Spojené štáty a niektoré ďalšie európske krajiny si vo štvrtok (1. 8.) vymenili v Turecku väzňov. Oznámili to podľa zahraničných agentúr turecké úrady, ktoré pomáhali výmenu sprostredkovať. Biely dom a Moskva výmenu tiež potvrdil.

Ankara oznámila, že výmena sa týka 26 ľudí zo siedmich krajín. Medzi ľuďmi, ktorých prepustilo Rusko, sú podľa nej dopisovateľ denníka The Wall Street Journal Evan Gershkovich a bývalý príslušník americkej námornej pechoty Paul Whelan.

Podľa BBC sa výmena týka aj rusko-americkej novinárky Alsy Kurmaševovej, ktorá pred zadržaním žila v Česku. Rusko ani USA výmenu nekomentovali. Podľa médií ide o najväčšiu takúto výmennú akciu medzi Ruskom a západnými krajinami od konca studenej vojny.

Výmenu väzňov, o ktorej sa špekulovalo niekoľko dní, oficiálne potvrdila turecká tajná služba MIT. „MIT vykonala v Ankare operáciu výmeny väzňov, ktorá patrí k najdôležitejším za poslednú dobu,“ cituje agentúra AFP z vyhlásenia služby.

To uvádza okrem iného, že sa výmena týka 26 ľudí zo siedmich štátov – USA, Ruska, Bieloruska, Nemecka, Slovinska, Poľska a Nórska. USA preberú troch väzňov, Nemecko 13 a Rusko desať. Podľa tureckej tlače sa výmena uskutočnila na medzinárodnom letisku v Ankare.

„Väzňov dopravilií do Turecka siedmimi lietadlami,“ uviedli ďalej turecké úrady, podľa ktorých USA prevzali troch väzňov, Nemecko 13 a Rusko desať. Podľa tureckej tlače sa výmena uskutočnila na medzinárodnom letisku v Ankare.

Turecko potvrdilo informácie médií, že sa výmena týkala Gershkovicha a Whelana. Z Ruska odcestoval aj väznený predstaviteľ opozície Iľja Jašin. Ďalej uviedli, že Nemecko prepustilo Rusa Vadima Krasikova, ktorý si odpykával doživotie za vraždu Čečenca s gruzínskym pasom spáchanú v roku 2019 v centre Berlína.

Kurmaševová aj Kara-Murza

Do Nemecka sa vracia nemecký občan Rico Krieger, ktorého odsúdili v Bielorusku na trest smrti a neskôr omilostili. Ďalšie mená turecké vyhlásenie nespomína, píše agentúra AFP.

Podľa staníc BBC a CBS je medzi vymenenými aj rusko-americká novinárka Alsu Kurmaševová, ktorá pred zadržaním žila v Česku. Médiá ďalej uvádzajú, že Rusko opustil aj opozičník Vladimir Kara-Murza.

Ďalšie špekulujú, že medzi vymenenými je aj ochranca ľudských práv zo združenia Memorial Oleg Orlov. Väčšinu ľudí, ktorých prevzalo Nemecko, by mali tvoriť väznení kritici ruskej vlády.

Podľa agentúry Reuters ide o najväčšiu výmenu väzňov medzi Ruskom a Západom od konca studenej vojny. Ďalšia veľká výmena sa odohrala v roku 2010 a týkala sa 14 väzňov.

Biely dom aj Moskva výmenu potvrdili

Vo vyhlásení spomína, že do USA sa vracajú spomínaní Gershkovich, Kurmaševová, Whelan a Kara-Murza. Celkovo podľa Washingtonu z Ruska pri štvrtkovej výmene väzňov prepustili 16 ľudí.

„Vyrokovali sme prepustenie celkovo 16 ľudí z Ruska – vrátane piatich nemeckých a siedmich ruských občanov, ktorí boli politickými väzňami vo svojej vlastnej krajine,“ uviedol Biely dom. Niektorí z prepustených strávili vo väzení roky. „Dnes ich utrpenie skončilo,“ píše sa vo vyhlásení amerického prezidenta Joea Bidena.

Ruská tajná služba FSB uviedla, že v rámci výmeny väzňov Rusko prevzalo osem svojich občanov a dve deti. Píše to agentúra AFP. Ruský prezident Vladimir Putin udelil prepusteným osobám milosť, uviedol podľa agentúry Reuters Kremeľ.

Whelana a Gershkovicha označilo americké ministerstvo zahraničia za protiprávne väznených. Bývalého príslušníka armády Whelan zadržiavali a väznili v Rusku od roku 2018. Odsúdený bol za špionáž.

Gershkovicha zadržali v Rusku v marci minulého roku. V júli mu ruský súd udelil trest 16 rokov väzenia za špionáž. Gershkovich, jeho zamestnávateľ aj americké úrady obvinenia zo špionáže odmietali.

V polovici júla odsúdili aj Kurmaševovú. Dostala trest 6,5 roka väzenia za to, čo ruské úrady nazývajú lživými informáciami o ruskej armáde. Rozsudok kritizovali americké aj české úrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet