Na hlavný obsah

Rusko vyhlásilo stav núdze v Kurskej oblasti, ktorá čelí ukrajinskému vpádu

Ministerstvo obrany tvrdí, že útoky odráža.

Rusko vyhlásilo stav núdze v Kurskej oblasti, ktorá čelí ukrajinskému vpádu
Dom v Kurskej oblasti zničený ukrajinským ostreľovaním. Foto: TASR/AP

V Kurskej oblasti, ktorá čelí rozsiahlemu ukrajinskému vpádu, ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti vyhlásilo núdzovú situáciu federálneho charakteru. Tento krok má umožniť využiť prostriedky z federálnych zdrojov.

Do oblasti tiež Moskva podľa agentúry Reuters presúva ďalšie sily vrátane tankov, delostrelectva a raketometov Grad.

Ukrajinské jednotky ruskú obranu prekvapivo prerazili v utorok (6. 8.) a potom obsadili niekoľko kurských dedín. To podľa agentúry Bloomberg predstavovalo prvé „napadnutie“ Ruska armádou inej krajiny od druhej svetovej vojny.

Ukrajinskej ofenzíve v Kurskej oblasti sa venovala aj redaktorka Slovenského rozhlasu Kristína Chrenková v relácii Rádiožurnál:

Náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov v stredu (7. 8.) prezidenta Vladimira Putina informoval o tom, že sa pokrok ukrajinských síl podarilo zastaviť a že ich zatlačí späť k hranici. Podľa Reuters sa to však zatiaľ nepodarilo.

Tomu by zodpovedala aj dvojica krokov Moskvy – vyslanie ďalších jednotiek a vyhlásenie núdzovej situácie federálneho charakteru. To podľa agentúry TASS znamená, že na riešenie problémov možno využiť sily a prostriedky z celého Ruska a že možno aj uvoľniť peniaze z federálneho rozpočtu pre platby občanom.

Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov už v stredu vyhlásil v celom regióne núdzový stav, čo miestnym úradom okrem iného umožnilo obmedziť prístup do niektorých lokalít. Smirnov zároveň vyhlásil, že v pohraničí je „zložitá operačná situácia“.

Ruské ministerstvo obrany v piatok tiež informovalo, že ruskí vojaci naďalej odrážajú pokusy o prienik do tohto regiónu pri hraniciach s Ukrajinou, a tamojšie ruské úrady uviedli, že sa bojuje aj niekoľko desiatok kilometrov od jadrovej elektrárne pri meste Kurčatov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál