Na hlavný obsah

Ruský útok na Kramatorsk zranil dvoch novinárov, ďalší je nezvestný

Ukrajinské mesto je častým terčom ruských útokov.

Dvaja novinári agentúry Reuters utrpeli zranenia a tretí zmizol pod troskami hotela vo východoukrajinskom meste Kramatorsk, ktorý v noci na nedeľu (25. 8.) zasiahla ruská strela. Vo vyhlásení o tom informovala agentúra. Podľa miestnych úradov išlo o novinárov z Ukrajiny, USA a Británie.

Okrem toho pri ruských raketových a dronových útokoch na ukrajinské územie v noci na nedeľu utrpelo zranenia najmenej 29 ľudí, jeden človek zahynul, píše Reuters.

V Kramatorsku zasiahli hotel Sapphire, v ktorom býval šesťčlenný tím Reuters, uviedla agentúra. „Jeden z našich kolegov je nezvestný, dvoch ďalších previezli do nemocnice na ošetrenie,“ dodala.

O incidente už skôr informoval šéf správy Doneckej oblasti Vadym Filaškin, ktorý úder pripísal ruskej armáde. Tá vedie od invázie z februára 2022 proti Ukrajine vojnu.

„Hotel v meste (Kramatorsk) sa stal terčom útoku. Dvaja ľudia utrpeli zranenia a tretí je pod sutinami,“ napísal na sieti Telegram šéf správy Doneckej oblasti Vadym Filaškin. „Sú to novinári, občania Ukrajiny, USA a Británie,“ povedal Filaškin bez toho, aby spresnil, ktorý z nich je nezvestný.

„Na mieste pracujú polícia a záchranári. Odpratávajú sa trosky,“ uviedol Filaškin, podľa ktorého útok o 22.35 h miestneho času (21.35 h SELČ) poničil hotel a susednú budovu.

Častý terč útokov

Kramatorsk a neďaleký Slovjansk sú jedny z posledných veľkých miest na Donbase, nad ktorými má kontrolu Kyjev.

Kramatorsk sa nachádza asi 20 kilometrov západne od frontovej línie, píše AFP. Od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 je toto mesto, ktoré malo pred vojnou okolo 150-tisíc obyvateľov, terčom opakovaných útokov ruských síl.

Podľa agentúry Reuters sa pri raketových a dronových útokoch ruských síl na ukrajinské územie v noci na nedeľu zranilo najmenej 29 ľudí. Útoky mierili na Černihivskú, Sumskú, Charkovskú a Doneckú oblasť, uviedlo na Telegrame ukrajinské vojenské letectvo.

Najhoršia bilancia je v Sumskej oblasti, ktorá hlási jedného mŕtveho a 16 zranených, vrátane troch detí. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval najmenej o 13 zranených pri ruských útokoch, vrátane štvorročného dieťaťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet